Archive | MKD истражува RSS feed for this section

Секој автомобил ја има: Знаете ли што покажува стрелката покрај ознаката за гориво?

Можно е никогаш да не сте ја забележале иако ја има на речиси сите инструмент табли на колите во светот. И да знаете за неа, тешко дека некогаш сте се запрашале за што служи малата стрелка на делот кој не информира за количината на гориво во резервоарот. Може да биде на левата или на десната […]

______________________________________________________________________________________________________

Ова е причината поради која е забрането да се фотографирате насмеани на пасош и лична карта

Сите нови пасоши содржат чип во кој се чуваат биометриски информации за вас кои се добиени од фотографијата. Токму тоа е главната причина зошто фотографијата на овој документ не треба да се смеете ниту да носите очила. Всушност, таа фотографија ги скенира и клучните карактеристики на вашето лице, како што се растојанието меѓу очите, од […]

______________________________________________________________________________________________________

СОВЕТИ ЗЛАТО ВРЕДНИ: Еве како да заштедите на гориво

Штедење, деновиве, е збор кој често се слуша. Луѓето се` повеќе се одлучуваат да штедат поради ограничените средства… Доколку сакате да заштедите на гориво ви пренесуваме неколку совети како тоа да го направите: Не точете до врв Оној момент кога дршката за бензин ќе кликне и ќе престане да точи гориво во резервоарот, вашиот автомобил […]

______________________________________________________________________________________________________

Колку пари ќе чинат изборите?

Партиски реклами во речиси секој  медиум, од телевизија преку весник до интернет портали, митинзи во секој град и село, изборен штаб во секое маало, најмени простории, партиски химни со неколку пеjачи, изнајмени автобуси, плакати, флаери, брошури со програми и каталози. Ова се само дел од трошоците на партиите за време на изборната кампања.  Во рамки […]

______________________________________________________________________________________________________

Кои се вашите права доколку работите прекувремено?

Полното работно време не смее да биде подолго од 40 часа неделно ако договорот за вработување гласи на полно работно време. Со закон, односно со колективен договор може да се одреди како полно работно време, работното време кое е пократко од 40 часа неделно, меѓутоа не помалку од 36 часа неделно. Прекувремената работа претставува работа […]

______________________________________________________________________________________________________

Избори: Што не смеат партиите да бараат од вас – еве кои се вашите права при избори

Никој не смее да го повика избирачот на одговорност заради гласањето, ниту пак од него да бара да каже за кого гласал или зошто не гласал. – Повреда на слободата на определување на избирачите Тој што со употреба на сила, сериозна закана, измама или на друг начин ќе спречи или друг ќе присили да го […]

______________________________________________________________________________________________________

Одите на пат – еве каде да не ставате бензин – а каде е најевтин

Ако патувате со автомобил тогаш главната дилема кога правите математика е колку ќе ве чини горивото и каде е најевтино. Дали да го наполните резервоарот дома, или ќе може да дополните по пат. За таа цел српски Дневник направи пресметка каде во регионот е најисплатливо да се купи гориво. Според весникот, како што сега стојат […]

______________________________________________________________________________________________________

Дали вашето домашно милениче може да предвиди земјотрес?

Се вели дека земјотресот е природна катастрофа која не може да се предвиди. Меѓутоа постојат приказни дека животните се однесуваат чудно пред земјотрес. Научниците кои го истражуваат однесувањето на животните особено внимавале на оние кои живеат во сеизмичките активни делови на светот и утврдиле дека животните денови, па и недели пред земјотресот го менуваат своето […]

______________________________________________________________________________________________________

ТАБЕЛА: Како се мери интензитетот според Рихтерова скала, а како според Меркалиева скала?

Рихтеровата сеизмичка скала определува еден број, од 1 до 10, за да ја квантификува количината на сеизмичка енергија ослободена при земјотрес. Бројот од скалата се добива како логаритам со основа 10 од хоризонталната амплитуда на најголемото поместување на Вуд-Андерсоновиот торзиски сеизмограф. Енергијата што се ослободува од земјотресот е еднаква на амплитудата на тресењето на степен […]

______________________________________________________________________________________________________

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИМЕ ОД ЗЕМЈОТРЕС

Земјотресите НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРЕДВИДАТ, но може да научиме како да се заштитиме од истите. КАКО ДА ПОСТАПИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ЗЕМЈОТРЕС КОГА СТЕ ВО ЗАТВОРЕНА ПРОСТОРИЈА →ВЕДНАШ ЗАСОЛНЕТЕ се на побезбедните места: довратници, носечки ѕидови, под маса или друг поцврст дел од мебелот, или покријте го лицето и главата со рацете и засолнете се во […]

______________________________________________________________________________________________________

Литар вода на 500 километри – овој човек измисли мотор кој не користи бензин (Видео)

Рикардо Азеведо од бразилското село Сао Паоло напрвил мотор кој може да помине 500 километри на литар вода. Имено, акумулаторот на моторот користи водник од молекули на вода и така прави електрична енергија која со неа се движи ова чудо. Рикардо во видеото покажува како тоа функционира, а пред да истури вода во резерварот се […]

______________________________________________________________________________________________________

Како е можно да луѓето не знаат дека НИКОЈ НЕ СМЕЕ да им ја ИСКЛУЧИ струјата?

Обично ви доаѓаат да ви ја исклучат струјата со некаков налог од фирма кои нема никаква важност. Не претставува никаков правен документ! Она што можете да го направите ако ви тропнат на врата е да повикате полиција и да им побарате име. Потоа ги предупредувате на членот од Казнениот закон на за тоа ако ви […]

______________________________________________________________________________________________________

Како се прават гумени бонбони – кога ќе го погледнете видеото ќе ви се слоши!

Обожавате гумени бонбони, откако ќе го погледнете ова видео повеќе нема да сакате да ги видите не па да ги јадете. На ова видео се прикажува целиот процес на правење на гумената бомбона. Погледнете…

______________________________________________________________________________________________________

После ова видео дупната гума повеќе нема да ви биде проблем

Иако делува како досадна и комплицирана работа, замена на пробушена гума сепак не е приоритет ако се најдете во незгодна ситуација.   Видето во продолжение  покажува како пробушената гума повеќе не преставува проблем, па дури и не е потребно да ја вадите, а крпењето на истата оди многу лесно. Погледнете…

______________________________________________________________________________________________________

Овие земји се најизложени на земјотреси – дали е Македонија меѓу нив?

Италија со индекс од 4,88 е на удар на земјотреси, олуи, поплави, суши според минатогодишниот извештај за ризикот од природни катастрофи во светот, објавен од одделението на ОН за животна средина и човекова безбедност кој опфаќа 173 земји. Од земјите во Европа поризични од Италија се Босна и Херцеговина со индекс 6,42, Романија (6,61), Грција […]

______________________________________________________________________________________________________

Чувајте ги видео-касетите – вредат многу пари

Грамофонските плочи можеби и ги чувате, ама веројатно веќе одамна ги исфрливте гломазните видео касети и од употреба, и од домот. Е баш затоа сега вредат многу пари. Експертите сметаат дека на VHS касетите им се случува она што им се случи на винил-плочите. СО појавата на компакт дисковите, тие беа збришани од употреба, а […]

______________________________________________________________________________________________________

Сообраќајка: Еве кој треба да ви даде оштета ако ве удри непознато или неосигурано возило

Во случај на сообрајќајна незгода оштетеното лице треба да поднесете барање за надомест на штета до одговорното друштво за осигурување, значи мора претходно да се пријави штета до одговорното друштво за осигурување. Тужба може да се поднесе дури откако оштетеното лице нема да биде задоволно од утврдениот надомест во вонсудска постапка. Доколку се случи штетата […]

______________________________________________________________________________________________________

Што да направите ако ви се поплави автомобилот – еве како да го вратите во живот

Сопствениците на автомобилите кои беа поплавени, а имаат каско-осигурување, немаат причина да се грижат. Само треба да ги остават автомобилите во затечената состојба, по што ќе следува исплата на штетата. Веројатно тука ќе има натегање со осигурителните компании, но ништо страшно. Секако, повеќе проблеми може да очекуваат сопствениците на постари автомобили без каско-осигурување. Единствено што […]

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1