ЧУДО од растение: Алгите филтрираат вода, воздух даваат струја и светлина (Видео)


Пјер Калеја успеал да создаде изум таканаречен „алги светилка“, која што може да го апсорбира јаглерод диоксидот во воздухот – по стапка од 1 тон годишно, речиси онолку колку што едно дрво го апсорбира во текот на целиот живот.

algae lampИако сеуште е потребено да се работи на ваквиот производ, „microalgae streetlamp“ има потенцијал да обезбеди значителен почист воздух во урбаните средини. Со алги-светилките кои собираат од 150 до 200 пати повеќе CO2 во една година, за разлика од дрвјата, можат да се осветлат и градските улици.

Меѓу различните методи кои се користат за производство на биогоривата, алгите имаат голема предност, со ѓубрењето на обработливото земјиште кое потоа може да даде исклучителни перформанси во текот на годината.

Но, ова не е единствената причина зошто компаниите се фокусираат на микроалгите. Директорот Јосу Огарио Тело, објаснува дека со ваквиот материјал, исто така, може да се прехранат луѓето и животните. Експонецијалниот раст на микроалгите се врши во посебни кабини, наречен континуиран проток „photoreactors“. Овие структури го обезбедуваат снабдувањето на светлината, температурата и pH, и постојано можат да ја произведат потребната биомаса за само два дена.

Алгите спас за лозарите

Во текот на нивниот раст, алгите апсорбираат значителни количества на метали, минерали, хемикалии и органски материи. Тоа е идејата која што ја даде Јосу Огарио Тело, за добитната комбинација на производството на биомасата и пречистувањето на индустриските ефлуенти.
Процесот може да биде особено погоден за одгледување на кафе, процес кој загадува големо количество на вода за да ја одвои пулпата од кафето. Наместо користењето на конвенционални филтри, производителите едноставно можат да користат биореактори за прочистување на водата и при повторна употреба.

Вода филтрација

Прочистувањето од страна на алгите, исто така може да се користи за раните фази за производство на водата за пиење. За да биде безбеден за конзумирање, водата мора да мине низ процесот на хлорирање.
„Photoreactorot“ беше развиен од страна на „Biolets“ во нивната пилот постројка, во Монтереј, каде е веќе предмет на патент. Истражувачите сега работат на нови процеси кои дополнително треба да го подобрат квалитетот на филтрираната вода.

microalgae-300x240Прочистувачките својтва на алгите исто така можат да се применат за филтрација на воздухот.

Пјер калеја дизајнираше светилка која може да користи микроалги и да обезбеди сопствена електрична енергија и да го прочистува воздухот од СО2. Микроалгите дејствуваат како соларни ќелии, со користење на природниот процес на фотосинтеза.
Калеја се надева дека ваквата технологија ќе може да се искористи за светилките на автопатите.

Со издувните гасови на автомобилите, ваквите светилки можат да ја намалат емисијата на гасови за 25%.
Научници од Стенфорд Универзитетот во Бирмингем, ја откриле фотосинтезата како процес на извор на енергија, која може да ја конвертира сончевата енергија, во хемиска. Тоа може да биде првиот чекор кон генерирање на висока ефикасност на биоелектричност која нема да произведува карбон диоксид како бипродукт.
„Ние веруваме дека сме првите кои ги извадивме електроните од живите растителни клетки“ вели, Вон Хујонг Рју, авторот на студијата, која е објавена во мартовското издание на „Nano Letters“.

Рана фаза на истражување

„Ние сеуште сме во фаза на истражување“, вели Рју. „Во моментов се занимаваме со едни келтки, од кои можеме да собереме електрони“.
Растенијата ја користат фотосинтезата за да ја конвертираат светлината од енергија во хемиска енергија, која се чува во обврзници на шеќери што ги користат за храна.
Истражувачите велат дека резултатот е производство на електрична енергија која не го ослободува јаглеродот во атмосферата. Енинствените нус производи од фотосинтезата се протеините и кислородот.
„Ова е потенцијално еден од најчистите извори на енергија за производство на истата“, вели Рју. Прашањето е дали истото е изводливо економски?
Тој изјави дека засега се во можност да извлечат од секоја клетка само еден „picoamer“, а износот на електрична енергија е толку мал, што ќе бидат потребни трилиони клетки за количество на енергија која може да трае отприлика еден час. Клетките умираат после еден час. Малите протекувања во мембраната околу електродата може да биде почеток на крајот за клетката. Еден од следните чекори е да се најде начин како електродата да го продолжи животот на клетката.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1