Фото: Изгубени богатства во светот кои чекаат да бидат најдени


Мечтите и сништата за пронајдување на изгубено богатство можеби и ќе му се исполнар на некого. Низ светов се кријат многу вредни богатства, кои биле загубени или одземени…

1. Јајцата на Faberge

fabreze-jajacaЗа овие скапоцени јајца сигурно сте слушнале, но можеби не сте знаеле дека осум од нив се сметаат за изчезнати и дека секое од нив вреди најмалку 30 милиони евра.

На крајот на 19 и почетокот на 20 век, познатата куќа Faberge , изработила 50 скапоцени јајца за руското кралско семејство. Секое од јајцата биле уникати и во секое имало скриен подарок. После револуцијата и доаѓањето на Сталин на власт , повеќето од јајцата се продадени за да се покријат старите долгови.

2.Килибарна соба

Да се изгубат мали предмети е ласно  ,но кога станува збор за цела соба тоа е мистерија. Главни и одговорни за исчезнувањето на  богатства во светот се нацистите.

kilibarna-soba-630x472Килибарната соба како што кажува нејзиното име е изработена од  6 тони килибар украсена со златни лисја. Изработена  во 1716 година како подарок  од прускиот крал Фредерик Вилхелм на  рускиот крал Петар Велики . Собата била сместена во Санкт Петерсбург  се до доаѓањето на нацистите.

Тие ја расклопиле собата на делови и во 1914 година ја депортирале во дворецот Конигсберг (Königsberg) во Германија. Тогаш и се губи секаква трага и се до денес не се знае нејзиното последно престојувалиште.

Некои тврдат дека настрадала во бомбардирањето, додека други мислат дека се наоѓа некаде на Балтичкото Море. Каде и да е , денес  вреди  250 милиони долари. Денес ја имаме само нејзината бедна реплика.

lincoln3. Говорот на Линколн

Американците можете да ги задевате за се, но не и кога станува збор за Линколн.

На 29 мај 1856 година Абрахам Линколн одржал незаборавен  говор на седницата на Републиканската Партија кој бил толку силен и револуционерен и ниеден новинар не се осудил да го пренесе за да не ја изгуби својата моќ .

Ова е најприфатено објаснување зошто овој говор ,кој го слушна целиот свет, никаде не е запишан.

the-white-shadows-630x473

4. Еден од првите филмови на Хичкок

Еден од првите филмови на Хичког „The white shadow“ , криминален филм за сестрите близначки, неславно пропаднал на пазарот.

Во тоа време  сите копии зе запалени и на овој филм му се губи трагата. Вредноста им е проценета на неколку милиони долари.

Во 2011 година најдени се примероци во Нов Зеланд, но сепак 3 недостасуваат.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1