И Муслиманите го сакаат Исус: Ова сигурно не сте го знаеле за Исус и Исламот


Добро е познато дека Божиќ претставува раѓање на Исус Христос и религиите ширум светот го слават овој празник. Но многу луѓе не знаат дека Исус е важен дел и од исламската верак, иако овие верници не го слават Божик.isus-muslimani-620x350-95488

Во чест на овој празник, ви пренесуваме некои од улогите на Исус и неговата мајка Марија кои ги имаат во исламот.

1. Исус, Марија и ангелот Гаврил имаат свое место во светата исламска книга Куран.

2. Муслиманите веруваат дека Исус е Божји пророк, кого го родила девицата Марија. Сметаат дека тој ќе се врати на судниот ден да ја подели правдата и да го победи антихристот, верување како и кај христијаните.

3. Марија (Маријан на арапски) има цело поглавје во Куранот кое и е посветено. Тоа е воедно и единственото поглавје во Куранот кое е наречено по една женска личност. Интересно е што тоа е единствената жена која е споменета во таа света книга.

4. Кога говорат за други пророци, вклучувајќи го и Мухамед, Муслиманите велат „Нека мирот биде со него“, како што христијаните зборуваат за Исус.

5. Муслиманите веруваат дека Исус правел чуда. Куранот зборува за повеќе чуда на Исус, вклучувајќи и дека им го вратил видот на слепите, лекувал болни, враќал луѓе од мртвите…

6. Приказната за раѓањето на Исус, според Куранот, е првото негово чудо.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

One Response to “И Муслиманите го сакаат Исус: Ова сигурно не сте го знаеле за Исус и Исламот”

  1. 5. Муслиманите веруваат дека Исус правел чуда. Куранот зборува за повеќе чуда на Исус, вклучувајќи и дека им го вратил видот на слепите, лекувал болни, враќал луѓе од мртвите…
    za ova poglavje Kuranot zboruva samo za cudata a ne deka vrakjal od mrtvi ne sirete propagandi ve molam koga nesto objavuvate imajte predvid sto e i dobro da e istrazeno Poglavjeto ne se vika Majran tuku Mejrem t.e Majram 🙂 😉

    28/12/2016 18:47 at 18:47 Reply

Остави коментар

UA-33057274-1