Македонија втора на Балканот според резервите на злато


Светскиот совет за злато (World Gold Council/WGC) објави нов попис на земјите кои ги имаат најголемите резерви на злато, а на прво место се САД со 8.133.5 тони.zlato

На листата се наоѓаат 100 најбогати земји, а на второ место е Германија со 3.377.9 тони, а на третото Меѓународниот монетарен фонд со 2.814,0 тони.

Меѓу 10 најбогатите се наоѓаат и Италија, Франција, Кина, Русија, Швајцарија, Јапонија и Холандија.

Кога станува збор за Балканот најмногу злато поседува Србија (18,8 тони) и се наоѓа на 63 место. Следува Македонија на 77 место која има 6.9 тони.

На 88 место е Словенија со 3.2 тони, додека Босна и Херцеговина со 3,0 тони која се напѓа на 91 место

Share Button
MK News

Автор инфо

One Response to “Македонија втора на Балканот според резервите на злато”

  1. иван од штип #

    Бугарија последен пат беше на балканот, а моментално има 40,3 тони злато во државните резерви или над 8 тони повеќе злато од Србија, Македонија Босна и Словенија заедно.
    И грција ако не се лажам сеуште е на балканот, а има 112 тони злато државни резерви или 40 тони повеќе од сите балкансќи држави заедно.

    07/05/2017 22:42 at 22:42 Reply

Остави коментар

UA-33057274-1