Опозицијата до Собранието испорача  две барања. Првото  – Одлука за разрешување на собранискиот спикер Трајко Вељановски, и второто на комисијата за политички систем да биде закажана Надзорна расправа за нарушување на правото за пресумпцијата на невиност, злоупотреба на притвор, загрозувањето на правото на изразување и медиумски слобода.