Почна летното сметање на времето


Започна летното сметање на времето во два часот по полноќ со поместување на стрелките на часовникот за еден час нанапред. Ова сметање ќе трае до последниот викенд на октомври, кога почнува зимското сметање на времето.letno-smetanje-na-vremeto saat casovnik

Преминувањето на летно и зимско сметање на времето за прв пат е направено во 1916 година во земјите на северот на Европа поради заштеда да енергија, а сега се применува во 70 земји.

Летното сметање на времето во поранешна Југославија, а со тоа и во Македонија, е воведено на 27 март 1983 година.

Од 2002 година, Европската Унија, како и останатите земји во Европа, одредија дека почетокот на летното сметање на времето почнува последната недела од март и завршува последната недела од октомври, кога стрелките на часовникот се враќаат еден час наназад.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1