За што служат копчињата од F1 до F12 на тастатурата


Копчињата на врвот на вашата тастатура од F1 до F12 не постојат за да ја собираат прашината на вашата тастатура. Тоа се “кратенки” на различни функции кои можат да ви бидат многу корисни за вас.kompj

F1 Отвора “прозорец за помош” за речиси секоја програма.
F2 Ви овозможува да го смените името на секоја датотека или папка.
F3 Отвара претражувач за апликацијата која е отворена во тој момент.
F4 Alt+F4 го затвара активниот прозор.
F5 Ви помага да ја освежете или поново вчитате страницата или документот.
F6 Го поместува курсорот до полето за адреса на повеќето интернет пребарувачи.
F7 Оваа функција се користи за проверката на правописот и граматиката во Word.
F8 Копче за пристап во “boot menu” за Windows кога ќе го вклучувате компјутерот.
F9 Освежува документ во Word, или да праќате и примате e-mail во Microsoft Outlook.
F10 Активира “menu bar” на отворена апликација или Shift+F10 е исто што и десен клик.
F11 Влегува/Излегува од “fullscreen mode” во интернет пребарувачите.
F12 Отвара “save as dialog box” во Microsoft Word.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1