Живеела како мирна домаќинка, а потоа еден ден агентите дошле по неа


Хермина Браунштјнер Рајан била задоволна домаќинка во Квинс 1964 година кога Њујорк тајмс и ја тргнаа маската и ја разоткрија монструозната нациска која во логорот ги фаќака децата за коси и  ги ставала во гасна комора.

Во време кога е откриева „госпоѓаа Рајан“ живеела како сопруга на електричат во Квинс, каде сите ја знаеле по чистотата, пријателскиот однос и фините колачиња. Кога ја депортирале во 1972 година соседите биле во шок не можеле да веруваат дека симпатичната женичка е монструм.gerhtrhjjytjuykiu-116454

Преживеаните од концентрацискиот логор во Полска сведочеле за нивите ѕверски работи  меѓу останатото како ги малтретирала жените до смрт, ги фаќала децата за коса и ги фрлала во воздух до камионот кој  ги пренсувал во гасни комори и со војничките чизми ги газела постарите жени додека не испуштат душа. Ја нарекувале Газачка.

Па сепак, на крајот маратонскиот процес ( пет ипол години) 1981. е осудена за само две убиства, повеќето сведоци бил мртви, а тие што прежиевале биле многу малку и тешко се сеќавале на злото бидејќи не биле при здрав разум.

Хермина е родена во Виена во 1919 годиан. Татко и бил месар, а семејството било строго католичко. Нацизамот го прифатила кога се вработила во воздухопловството, а сама се пријавила за работа во концентрацискиот логор во 1939 година и тоа поради поголема плата.

Таа работела по ресторани и хотели, а во еден од нив го запознала Американецот, градежен работник, која таа ја искористила оваа прилика и се омажила за него и се преселила во Америка, акде никој не знаел кој е таа всушност.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1