Бил Гејтс: Ни треба Социјализам за да ја спасиме планетата


Бил Гејтс рече дека капитализмот не работи, и дека социјализмот е нашата единствена надеж за да се спаси планетата.Во интервју за „Атлантик“, основачот на „Мајкрософт“ рече дека приватниот сектор е премногу себичен за производство на чисти и економски алтернативи за фосилни горива и ги најави своите намери да потроши 2 милијарди американски долари од свои пари за зелена енергија.

Индипендент известува:

Основачот на „Мајкрософт“ ги повика колегите милијардери да помогнат да ги направат американските фосили до 2050 година со слична филантропија.

Тој рече:

Без значителен данок на јаглерод, нема поттик за иноватори или купувачи на растенија да се префрлат. Општо, приватниот сектор е несоодветен.

Климатскиот проблем е решен во богатите земји. Кина и САД и Европа треба да се справат со емисиите на СО2 и кога ќе го сторат тоа, тие се надеваат дека ќе го направат доволно ефтино за сите други “.

Во последниве години, Кина порасна пред САД и Европа во зелените инвестиции, и покрај тоа што остана најзагадувачката земја во светот во однос на фосилните горива.

Помеѓу 2000 и 2012 година, производството на сончева енергија во Кина се зголеми од 3 на 21,000 мегавати, што се зголеми за 67% меѓу 2013 и 2014 година. Во 2014 година, емисиите на СО2 во земјата се намалија за 1 процент.

Во меѓувреме, емисиите на стаклена градина во Германија се на најниско ниво од 1990 година, а Велика Британија бележи намалување од 13,35% на емисиите во последните пет години, според официјалната квартална статистика од Министерството за енергија и климатски промени.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1