Од следната година сите мобилни ќе се полнат со единствен полнач


Комисијата за внатрешен пазар и заштита на потрошувачите на Европскиот Парламент расправаше за обврската да се воведе единствен полнач за сите мобилни и помали електронски уреди.

Потпретседателот на европските социјалисти Билјана Борзан рече дека стандардизацијата на полначите може да започне следната година.

„Ова е многу добра вест за граѓаните! Секој од нас има неколку стари полначи по фиоките и постојано купуваме нови. Некои полначи ја зголемуваат цената на уредот, така што оваа стандардизација, која ќе обезбеди единечен полнач за сите типови мобилни телефони и евентуално други мали електронски уреди, ќе доведе до значителни заштеди за граѓаните “, рече Билјана Борзан.

Ние трошиме за една година колку што природата произведува за 18 месеци. Само количеството на електронски отпад расте од три на пет проценти секоја година низ земјите на ЕУ.

„Мерките преземени досега од Комисијата, кои беа доброволни, не дадоа резултати. Производителите не одговорија затоа што различни полначи го зголемуваат профитот за секоја генерација мобилни телефони. Со стандардизирање на полначите за половина од електронските уреди, потрошувачите ќе заштедат повеќе од половина милијарда евра до 2021 година “, објаснува Борзан.

51.000 тони полначи се фрлаат на годишно ниво во околината. Ова е причината зошто се водат консултации за тоа дека полначите треба да бидат стандардизирани и законските одредби би можеле да бидат донесени уште следната година.

„Сакам да истакнам дека стандардизацијата на полначите треба да биде само еден мал чекор кон поодржлива потрошувачка.“, вели Борзан.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1