Се огласи Груевски: Нека е вечна Македонија


Поранешниот премиер Никола Груевски кој е во Будимпешта, се огласи со честитка на Фејсбук.

  • Нека е честит и нека е вечен празникот 23 Октомври, денот на македонската револуционерна борба.

Денот кога во 1893 година е одржан првиот состанок на основачите на МРО (подоцна ВМРО) на кој заеднички ја прифатиле и се обврзале да се борат за идејата, дека е потребна подготовка и водење на организирана револуционерна борба за слобода на Македонија.

Нека е вечна Македонија!

Со целите на нашата генерација: европска, демократска, слободна, праведна, економски силна, но и суверена Македонија!

П.С. Во продолжение за оние кои сакаат да прочитаат околу почетоците на организацијата извадоци од три книги:

  1. Монографија за првиот претседател на ЦМРК(1893-1901), еден од шесте основачи и подоцна член и советник на задграничниот комитет на ВМРО во Софија од 1902 до 1912, Д-р Христо Татарчев, од Владо Поповски, едиција ,,Македонски дејци” 2016
  2. ,,Основи на внатрешната револуционерна организација” од Христо Матов еден од најзначајните раководители и идеолози на ВМРО, прв претседател на Скопскиот револуционерен комитет, член на ЦК на ТМОРО (подоцна ВМРО) од 1898 до 1901, член на задграничносто преставништвон на ТМОРО во Софија 1907-1908 година. Едиција ,,PROMACEDONIA”, 2014 година, и
  3. Монографија за Борис Сарафов, еден од најистакнатите, најавторитетните и највлијателни револуционери и водачи на македонската револуционерна организација, од Никола Жежов, едиција ,,Македонски дејци”, 2019 година, напиша тој.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1