Се развива нова технологија – лечење, полнење телефони, пренос на енергија на далечина


Замислете полнач на мобилен телефон кој што може да ја полни батеријата, без притоа да не бидат поврзани, ниту пак да знае каде се наоѓа батеријата.

Замислете уреди кои што можат да уништуваат тумори во телото без оглед на тоа каде истите се наоѓаат, или пак безбедносно поле кое што може да ги онеспособи сите електрични направи.

Додека ваквите апликации засега остануваат само сон, истражувачите од Универзитетот во Мериленд, измислија технологија која еден ден би можела истите да ги направи сосема реални. Тимот користејќи временска пресвртна техника, откри како може да пренесува енергија, звук или слика преку нелинеарни објекти без да се знае точната локација на објектот и без притоа да влијае на другите објекти околу неа.
„Тоа е магијата на временскиот пресврт“, вели Стивен Анлаге универзитетски професор вклучен во проектот.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

One Response to “Се развива нова технологија – лечење, полнење телефони, пренос на енергија на далечина”

  1. ama ajde, Ve molam: pa toa Tesla go prezentirase pred 60tina godini…

    22/12/2012 09:58 at 09:58 Reply

Остави коментар

UA-33057274-1