Судијката Ристова: Кривичните дела сторени од функционери да не застаруваат лесно


Фејсбук статус на судијката Оља Ристова:

Некаде во 2012 година присуствуав на предавање кое го држеше г-дин Марин Мрчела, судија во Врховниот суд на Хрватска, денес претседател на ГРЕКО. Во своето предавање истакна дека во тогашните измени во Кривичниот законик на Хрватска е внесено дека, доколку функционер стори кривично дело за време на вршење на својата функција, застареноста се прекинува, односно истата почнува да тече од моментот на престанокот на функцијата.

На ваков начин, речиси не постои можност делото да застари. На пример, доколку министер стори кривично дело за време на вршење на својата функција, застареноста почнува да тече од моментот на престанок на мандатот. Доколку судија или обвинител сторат кривично дело за време на вршење на својата функција, во тој случај застареноста почнува да тече по констатирање дека ги исполниле условите за старосна пензија.

Исто така, Кривичниот законик на хрватска предвидува и построго казнување за функционери, во однос на други сторители за исти кривични дела, поѓајќи од фактот дека функционерите треба да имаат повеќе развиена свест од останатите и да служат за пример пред другите граѓани.

Време е да се размисли за ваков вид на измени и во нашиот Кривичен законик.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1