Privacy policy/Cookies

Податоци, собирање и употреба

Од аспект на заштита на обработката на личните податоци, мкд-њуз.ком е контролор на лични податоци, а субјекти на лични податоци се сите клиенти при посета/регистрација на нашата веб-страницата.

Собирање и обработка на Вашите личните податоци

Податоците што ги собираме се тие што ги испраќа вашиот интернет прелистувач кога ќе го посетите нашиот сајт. Таквите податоци содржат информации за вашата ИП адреса, типот и верзијата на прелистувачот, оперативниот систем, кои страници на сајтот ги посетувате, времето и траењето на вашата посета и други статистики. За собирање на овие податоци го користиме сервисот „Гугл Аналитикс“.

Овие податоци ги користиме само збирно, на пример како месечна статистика за вкупниот број на посетители и прегледи на страници, процентуална застапеност на употреба на мобилни или десктоп уреди, географска припадност на читателите и слично. Трети страни немаат директен пристап до овие податоци. Апликацијата и сајтот користат линкови со содржини на трети страни кои можат да соберат информации што се користат за да ве идентификуваат.

Обработката на лични податоци се врши само на оние податоци кои ни се доставени од Ваша страна. mkd-news не собира лични податоци за корисниците/посетителите на веб сајтот (освен ИП адресата), освен доколку испратат електронска порака во која доброволно ќе наведат свои лични податоци (име, презиме, контакт информации).

Во одредени случаи исто така се запишуваат информации во форма на „Cookies“ на Вашиот компјутер.

„Cookies“ се мали датотеки кои се внесуваат во компјутерот на посетителот од страна на web серверот. Сите информации кои се меморираат во рамките на „Cookies“ можат да се користат само за потребите на web услугата и тоа на начин кој нема да ја загрози Вашата приватност.

Врски со трети веб страници и сервиси

Содржините кои порталот ги објавува може да содржат врски (линкови) до веб страници и сервиси на трети лица на кои не се однесува оваа политика за приватност. Ние не сме одговорни за практиките на овие трети веб страни и сервиси и Ве советуваме да се запознаете со содржината на нивните политики за приватност.

Што се колачиња од прва страна?

Колачиња од прва страна доаѓаат од веб страници кои ги гледате, а истите може да бидат постојани или привремени. Со помош на тие колачиња, веб страниците може да зачувуваат податоци кои повторно ќе се употребат во текот на следната посета на истата таа веб страница.

Што се колачиња од трети страни?

Колачиња од трети страни доаѓаат од реклами од други веб страници (како што се pop-up или други реклами) кои се на веб страната што ја гледате. Со помош на тие колачиња, веб страниците можат да ја следат Вашата активност на интернет за маркетиншки цели или да овозможат најавување преку платформите за социјални медиуми (Google или Facebook).

За каква намена ги користиме колачињата?

Сесиски колачиња: за информации за тековната сесија.

Трајни (временски) колачиња: за статистички бројачи на посети, маркетинг колачиња за приказ на реклами, колачиња од социјални медиуми за најавување на сајтот, податок дали да користиме колачиња.

Во случај на грешка во апликацијата собираме податоци и информации за вашиот телефон. Овие податоци може да содржат информации како што се ИП-адресата на уредот, името на уредот, верзијата на оперативниот систем, конфигурацијата на апликацијата при користење на нашата услуга, времето и датумот на ваша употреба на услугата и други статистики.

Како додатно да се заштитите и да ги оневозможите колачињата?

Нашите сајт и апликација користат колачиња за собирање податоци, како на пример за „Гугл Аналитикс“ и за реклами на нашите партнери, но преку вашиот прелистувач можете да ги одбиете сите колачиња.

Дополнителнот, секој интернет прелистувач (Chrome, Brave, Edge, Safari, IE) има во себе повеќе опции за бришење на колачиња. Колачињата моѓете комплетно да ги избришете или само од точно одредена страна или автоматски по секоја сесија. Исто така повеќето модерни прелистувачи нудат таен/анонимен мод за посета на страни (Incognito/Private/Safe) преку кој сите ваши активности и колачиња не се запишуваат.

Какви колачиња користиме ние?

Колачиња за сесија“Session Cookies” – Постојат само во текот на една он-лајн сесија. Тие исчезнуваат од вашиот уред кога ќе го затворите вашиот интернет пребарувач.

Надворешни колачиња – Колачиња до кои немаме пристап, туку ги користат други компании:

Google колачиња кои се користат за анализа кои делови од сајтот се најпопуларни и кои делови се најмногу и најмалку гледани, и за добивање на демографски информации за кориснитите на сајтот
Facebook колачиња кои се користат за употреба на сервисите од Facebook со кои што е поврзана веб страницата на мкд-њуз.

Другите компании немаат пристап до cookies на мкд-њуз ниту мкд-њуз  нема пристап до cookies кои може да бидат поставени на Вашиот компјутер од рекламните мрежи на други компании.

Неопходни
Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата и пристап до безбедни делови на веб-страницата. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира исправно.
Претпочитани
Претпочитаните колачиња ѝ овозможуваат на веб-страницата да ги запомни информациите што го менуваат начинот на кој таа се однесува или изгледа, како на пример, Вашиот претпочитан јазик или регионот во кој се наоѓате.
Статистички
Статистичките колачиња им помагаат на сопствениците на веб-страници да сфатат на кој начин посетителите комуницираат со веб-страниците преку анонимно собирање и обработување информации.
Маркетиншки
Маркетиншките колачиња се употребуваат за следење на посетителите низ веб-страниците. Намерата е да се прикажат реклами што се релевантни и привлечни за поединечниот корисник и според тоа повредни за издавачите и огласувачите.

Kонтролор и контакт за лични податоци mkd-news.com email [email protected]

Права и обврски

Секој посетител на веб-страницата , доколку ги оставил (впишал) своите податоци преку контакт-формата, има загарантирано право на заштита на личните податоци и обврска да ја пријави секоја употреба или злоупотреба на податоците без согласност на сопственикот, да ја пријави секоја нивна манипулација и да побара измена доколку податоците се неточни или бришење на податоците од базата на обработувачот. Ова е опишано во регулативата GDPR во Chapter III (Articles 14-25) of Regulation (EU) 2018/1725 и во Законот за заштита на личните податоци „Службен весник на Република Северна Македонија“, бр. 42/2020).

Законот за заштита на личните податоци забранува обелоденување записи како ЕДБМ, број на лична карта или пасош, адреса на живеење и/или телефонски број без писмено одобрение од поединецот (лицата) на кои тие се однесуваат

Објавување лични податоци

Под одредени околности, од нас може да биде потребно да ги обелодениме Вашите лични податоци доколку тоа биде побарано врз законска основа или во судски процес.

Прифаќање на условите

Со континуирано користење на оваа страница ќе сметаме дека се согласувате со одредбите на политиката за приватност.

Политиката за приватност можно е да се ажурира повремено и затоа ви препорачуваме периодично да ја разгледате оваа страница за какви било промени. Ќе бидете известени за какви било промени во Политиката за приватност на оваа страница. Промените се ефективни веднаш откако ќе бидат објавени на оваа страница.

UA-33057274-1