Бизнисмен од Хрватска сам себеси си продаде Фриком


Во петокот во блокот на трансакции на Белградската берза се продадени 95,8 акции од „Фриком“ во вредност од 96,5 милиони евра, а брокерите веруваат дека се работи за консолидација во рамките на системот „Агрокор“, затоа што вистинскиот купувач LEDO кој е во сопственост на сопственикот на оваа компанија собира средства за да купи „Меркатор“. 

frikom„ Овде не се работи за вистинска пазарна трансакција, туку во прашање е прегрупирање на сопственоста во рамките на системот Агрокор – вели Ненад Гујанчиќ, брокер Инвест Синтезис групата.
Блок тргувањето на Белградката берза денеска се продале 629,806 од вкупните емитувани 657,182 акции на Фриком, за 10,823,845,916 динари, наведено е во извештајот на Белградката берза.
Гујанчиќ додаде дека таквата продажба од „десниот кон левиот џеп“ има за цел да сопственикот на оваа група Ивица Тодориќ, на едно место да ги концентрира средствата за купување на Меркатор.
Тој истакна дека неодамна можеше да се види како докапитализацијата на „Ледо“ е спроведена од Загребската берза и на тој начин собра 100 милиони евра.
Слична трансакција неодамна беше направена во компанијата Ледо Подгорица каде што сега поседува сто проценти Ледо и беше Агрокор.
Групата агрокор бизнис и Јаминка, Ледо, Звезда, PIK Врбовец, како и водечкиот малопродажен ланец Конзум.

trojka.rs

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1