Бугарија го прифати францускиот предлог со модификации


Бугарскиот парламент и наложува на Владата да го одобри предлогот на француското претседателство за укинување на ветото за почеток на преговорите за членство за Македонија. Ова е заклучкот кој попладнево го донесе Комсијата за надворешни работи на Бугарија, со тоа што се бара документот експлицитно да се прецизира и подобри во обрана на бугарскиот национален интерес.

Се работи за прифаќање на предолгот на пратениците од „Демократска Бугарија“ и отфрлање на другите два предлози кои стигнаа од ДПС и ГЕРБ, што подразбира модифицирање на т.н. француски предлог со 4 измени.

Прво, двата документи да се прецизираат така што ќе гарантираат вметнување на Бугарите во Уставот на Македонија таму, каде што се споменати другите народи и на рамноправна основа со тие народи.

Ова според првичните толкувања значи вметнување на Бугарите во делот на Преамбулата на Уставот.

Второ, во двата документи да се наведе јасно дека ништо во процесот на пристапување на Македонија во ЕУ не може да се толкува како признавање на Бугарија за постоење на македонски јазик.

Трето, да се дадат гаранции дека добрососедските односи остануваат хоризонатален критериум до крајот на преговорите на Скопје за членство и Европската комисија за цело време го информира Европскиот совет за имплементацијата, и

Четврто, периодичниот преглед на исполнувањето на Договорот за добрососедство треба да биде јавно објаавен и во преговарачкиот процес.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1