Еве ја топ листата на информативните сајтови во Македонија


Според специјализираната компанија за следење и мерење интернет промет во светот – американската фирма Alexa.com (над 10 милиони следени сајтови) состојбата на ден 25 март 2014 година, во однос на рејтингот на макеоднските информативни портали, изгледа вака: Листата ја пренесува сајтот media.mk

1. Grid.mk (8)

2. Press24.mk (11)

3. Sitel.com.mk (15)

4. Mkd-News.com /mknews.mk (16)

5. Time.mk (19)

6. Kurir.mk (20)

7. Vesti.mk (24)

8. A1on.mk (25)

9. Daily.mk (29)

10. Plusinfo.mk (30)

11. Republika.mk (40)

12. Maxim.mk (41)

13. Kanal5.mk (43)

14. Telegraf.mk (44)

15. Mkd.mk (47)

Во табелата е наведено име на сајтот, а во заградата местото кое го завзема на апсолутната рејтинг листа на македонските сајтови на која учествуваат и големите странски сајтови како Гугл, Мајкрософт, Јутјуб.. и забавните сајтови кои по дефиниција секаде се во врвот.

large_alexa-rankAlexa.com е во сопственост на угледната, америнанска компанија Amazon, и заедно со Gооglе Analitycs, претставува референца за мерење и рејтинг на интернет сајтовите. Податоците ги добиваат од Гугл Аналитикс, и содаваат рејтинг индекс како комибинација на два елементи – на бројот на поедниечни посетители и бројот на вкупно прегледани страни.

Гугл Аналитикс има уште по детално мерење и формирање индекс на успех, перформанс индекс, бидејќи на наведените два, се додаваат и бројот на вкупни посети, како и време поминато на сајтот што е релативна категорија бидејќи ако последната  посетена страна ја оставите да биде отворена откако ќе станете од местото пред компјутерот, времето покажува нереални вредности, па оваа мерка се дава само како информативна, без да се калкулира во перформас индексот на успех.

Во последно време, па и кај нас, се појавуваат повеќе помали независни компании за мерење на интернет рејтингот, како Гениус, кој мери повеќе вредности но финалната рејтинг листа ја формира врз основа на само еден елемент – бројот на отворени страни, па затоа релевантноста на ваквите пристапи и резултати е релативна и без поширока доверба во јавноста.

На крајот, еве го и рејтингот на интернет изданијата, односно порталите на дневните весници.

1. Vecer.com.mk (62)

2. Nova Makedonija.com.mk (71)

3. Vest.mk (79)

4. Utrinski.mk (80)

5. Dnevnik.mk (82)

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1