Ковачевски го отфрли францускиот предлог


Премиерот Димитар Ковачевски кажа дека францускиот предлог за одблокирање на македонските интеграции е неприфатлив за нас во сегашната форма, но остава простор ако се постигне разбирање за нашите позиции, разговорите да продолжат со цел пристапните преговори со ЕУ да почнат месецов

„Моменталниот француски предлог не е прифатлив за Владата, ниту за претседателот на државата, за коалиционите партнери и за граѓаните на Република Северна Македонија. Доколку во текот на француското претседателство се постигне разбирање за нашите позиции ние сме подготвени да се вклучиме во разговори за истите за да се започнат преговори во јуни. Сакам да ја искористам оваа прилика и да порачам дека граѓаните на Северна Македонија може да се спокојни. Ние секогаш ги имаме во прв план стратешките интереси и цели на државата. Никој не може без наша согласност да наметне какво било решение. Ние направивме сѐ, сега ЕУ е на потег“, кажа Ковачевски.

Ковачевски рече дека сите 27 земји се приклучиле на Унијата гордо со сите различности и со целосна почит за своите и за туѓите лингвистички и историски различности и дека ништо од тоа не било проблематизирано на европскиот пат.

„Тоа е она што и ние го посакуваме ништо повеќе, ништо помалку. Почит за лингвистичкиот, културниот, етничкиот и историскиот идентитет на мојот народ. Да се приклучиме на Унијата гордо, заедно со сите членови на ЕУ, заедно со сите народи на ЕУ и исполнувајќи ги сите критериуми за членство“, кажа Ковачевски.

 
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1