Нема онлајн судења но во судницата ќе има растојание од 2 метри – дали ова е применливо?


Физичкото растојание од два метри меѓу присутните во судница станува задолжително за судските рочишта. Здружението на судии со протокол го регулира работењето на судовите во услови на пандемија. При влез во судница задолжително ќе биде дезинфицирањето раце, се бара проветрување на просториите а во согласност со просторните услови ќе се ограничи и на присутни кои не се дел од судскиот процес.

„Предност ќе имаат странките во постапката, нивните помошници, како и другите лица кои што се повикани со судска покана“.

Адвокатите сметаат дека поголем дел од судовите немаат можност да ги спроведат мерките за одржување на судењата.

„Кривичниот суд располага со неколку големи судници каде што може во целост да бидат испочитувани протоколите, но дел од судниците се мали и сметам дека нема да може да бидат применливи тие протоколи во одредени постапки“, изјави Павлина Зефиќ, Адвокат.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1