Опасност од поплава во Скопје: Еве колку вода има во Вардар во моментов


Нема место за паника иако значително е покачено нивото на реката Вардар, информираат од Центарот за управување со кризи.

Во моментов, водостојот на Вардар во центарот на Скопје изнесува 183,6 метри вода во секунда, а капацитетот на речното корито во зависност од местото изнесува меѓу 250 и 200 метри кубни вода во секунда.

vardar

Покритчно е кај Јегуновце каде водостојот изнесува 58,3 метри кубни бода во секунда, а максималниот капацитет е меѓу 60 и 65.
Од Центарот за управување со кризи смируваат дека во овој момент кај поголемите реки нема опасност од излевање, а можност водата да излезе од коритото има само кај помалите водотеци

Поради стеснувањето на коритата, градежниот шут во нив и неичистената вегетација

За утре се најавуваат нови врнежи.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1