Водата “мие” негативни емоции


Се докажа дека лошите спомени можат во буквална смисла да се измијат со вода. Едно неодамна спроведено истражување покажа дека миењето на главата, плакнењето на лицето и дури само миењето на рацете, помага да се избавиме од негативни емоции.

90718_voda-iz-cesme_fМиењето на рацете, туширањето и дури само мислата за тоа, може да помогне на човек да се ослободи од негативните емоции, лошите чуства, како и да го елиминира сомнежот во правилноста на својот избор – вели експертот Скајп Лиј од универзитетот во Мичиган. „Физичкото отстранување на нечистотијата создава претпоставка за отстранување и на менталната нечистотија.“ вели тој.

Интересно е да нагласиме дека во многу древни ритуали водата била употребувана како катализатор и дури современите психолози сметаат  и препорачуваат  миење на лицето  неколку пати во текот на денот, особено после преживување на нешто непријатно.

Boza.mk

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1