25 години добива марихуана од државата – најстариот жив корисник на бесплатна тревка (Видео)


Розенфелд 60 годишниот брокер од Флорида, страда од ретка форма на рак на коските и во 1982 година, кога почнал да добива марихуана од државата, бил еден меѓу првите пациенти на кои владата им помогнала во оквирот на програмата за „истражување на нивните лекови“, која од 1970 до 1992 година им помогнала на пациентите заболени од глаукома и рак.

drzavata mu dava marihuanaРозенфелд е еден од четворицата преостанати пациенти кои сеуште добиваат канабис, како дел од оваа програма. Тој е исто така пациентот со најдолг стаж.

Иако американската влада не го одобрува користењето на марихуаната во медицински цели, по оваа програма, неговото право да ја користи не е укинато. Неговото искуство со марихуаната го навело да стане еден од најгласните застапници на употребата на фабриката за медицинска цел. Розенфилд изјави дека неговиот канабис му ја олеснува болката на мускулите, го запира воспалувањето, но и оневозможува раст на нови тумори на коските.

Позитивната страна на марихуаната, Розенфилд ја открил за време на неговите студентски денови кога за прв пат ја пробал.

А поради тоа што не сакал илегално да ја набавува дрогата, пет години по ред поднесувал барање до Државниот одбор за лекови да му дозволи да ја употребува марихуаната одгледувана од страна на државата. Сега добиваа дрога од државата, која до неодамна ја негираше ефикасноста на марихуаната, па дури и ги казнуваше некои држави кои го користеле канабисот како медицинско средство. Розенфелд вели дека тој е жив пример дека медицинската марихуана навистина делува.

Досега сведочел при донесувањето на неколку закони во 18 американски држави, кои ја легализирале марихуаната, и веќе 30 години се бори со сојузната влада да му дозволи да продолжи со користењето на таа дрога. Но, Розенфелд вели дека марихуаната го нема истиот ефект на него како што има на рекреативните корисници. Тој вели дека кај него не предизвикува еуфорија, туку само му помага да има нормален живот без болки. Розенфилд е оженет веќе 36 години, работи секој ден и волонтира како учител за едрење на деца со потешкотии во учењето. Неговата борба со болеста, но и со државата ја опишал во книгата „Мојот лек“, во која објаснува како ја убедил Владата на САД да го снабдува со марихуана и да му помогне во воспоставувањето на националното движење.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1