Богданци на референдум за рудникот „Казандол“


Богданци денесака на референдум се изјаснува дали е за или против изградбата на рудникот за бакар „Казандол“ и за отворање на рудници на територијата на општината.

Право на глас имаат околу 7.000 жители, кои ќе можат да гласаат на 12 избирачки места и да се изјазнат за или против на двете референдумски прашања: „Дали сте ЗА или ПРОТИВ продолжување со работа на рудникот Казандол?“ и „Дали сте ЗА или ПРОТИВ отворање рудници на територијата на општината?“.

За успешно спроведување на референдумот неопходно е на гласањето да излезат најмалку половина плус еден од запишаните избирачи. Мнозинството од излезените граѓани ќе ја донесе одлуката која е дефинитивна и општинските власти ќе мора да ја спроведат.

За рудникот „Казандол“ на 18 јуни, на референдум ќе излезат и жителите на општина Дојран, а во постапка за референдум се и граѓаните на Валандово.

Првиот ваков референдум на локално ниво успешно се спроведе во Гевгелија каде што речиси 70 отсто од граѓаните се изјаснија против отворање рудници на планината Кожув.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1