Дали е Гоце Делчев Македонец – 95% етнички Македонци и само 12% етнички Албанци рекле да


Убедливо мнозинство граѓани смета дека Гоце Делчев бил етнички Македонец, покажува последната анкета која за потребите на Детектор ја изработи Институтот за политички истражувања Скопје.
Според неа, 75% од анкетираните сметаат дека Гоце Делчев бил Македонец. 4,6% сметаат дека тој бил Бугарин, додека 4,9% се на мислење дека тој бил и Македонец и Бугарин, јавува Детектор

Гледано според етнички состав, убедливо мнозинство етнички Македонци или 94,8% смета дека Гоце Делчев бил Македонец, додека само 0,7% од анкетираните етнички Македонци сметаат дека тој бил Бугарин и 1,9% дека бил и Македонец и Бугарин.
Кај етничките Албанци, најголем број анкетирани или 56% велат дека не го знаат одговорот на ова прашање. 17,2% етнички Албанци Делчев го сметаат за Бугарин, 12,4% за Македонец и 14,4% и за Македонец и за Бугарин.

Мнозинството граѓани во сите возрасни групи сметаат дека Делчев бил Македонец а бројките се движат над 70%. Дури 80% од анкетираните граѓани на возраст меѓу 50 и 59 години го сметаат Делчев за Македонец. Процентот кај младите до 29 години е 76% додека кај оние од 40 до 49% овој процент се спушта најниско, на 70%.

Анкетата на Институтот за политички истражувања е спроведена за потребите на емисијата Детектор на Сител Тв во периодот од 4 до 7 октомври врз репрезентативен примерок од 1106 испитаници.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1