Денес е Благовец, денот на Богородица, денот на мајките


Православните христијани денеска го одбележуваат празникот Свето Благовештение попознат како Благовец, кој се вбројува во постојаните празници, не го менува датумот и секогаш е на 7-ми април.

Старите велат дека зимата завршува со Благовештението.

Овој ден се смета и за ден на мајките, затоа што Богомајката Богородица е заштитничка на сите мајки кои зачнале и станале мајки. Тоа е ден на мајката која дала нов живот. Тогаш децата и благодарат на мајката, ја гушкаат и и даваат дарови во знак на љубов, почит и внимание. Мајките, пак, ги благословуваат децата и тие да имаат свои рожби и радости.

Бидејќи празникот е Богородичен, што значи женски празник, многу жени на овој ден се молат на Богородица за потомство. Исто така е поврзано со размножување во природата, бидејќи сеењето на пролетни зрна започнува од Благовештение, а исто така се верува дека денес е среќен ден за калемење овошје.

На овој ден, куќата, дворовите и шталите се чистат, а целото ѓубре се вади од куќата. Исто така, постои верување дека жените на овој ден не треба да ја чешлаат косата и треба да се мијат во река или на извор.

Добро е да започнете поголема работа во Благовестештение (градежништво, започнување бизнис, учење) или да донесете поголема или дури и одлука за живот.

Благовештението, како и некои други празници, „означуваат“ каква ќе биде годината: Ако небото е чисто – тоа ќе биде година на раѓање и луѓето ќе бидат здрави.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1