ДЕВОЈКИ: Идниот сопруг ќе ви биде како првата личност што ја сретнавте денеска!


Идниот сопруг на младите девојки, по изглед и карактер ќе биде таков како што била првата личност која ја сретнале денеска наутро. Ова е најинтересно од сите верувања за денешниот ден Сретение Господово.

Еден од обичаите на Сретение е задолжително да се палат свеќи, бидејќи се верува дека пламенот од свеќата ја штити куќата од громови и други несреќи, но и дека има волшебна моќ.crkva2-630x354

Според овој ден се проценува колку уште останало до пролет. Се верува дека денешниот ден укажува колку уште ќе трае зимата, а тоа зависи од тоа дали мечката на Сретение ќе излезе од својата пештера и ќе си ја види сенката.

Празникот Сретение се слави од 554. година како спомен на денот кога Богородица за првпат го вовела во храмот новородениот Исус за да му го посвети на Бога. Сретение е еден од најсвечените настани во литургијата, една од најмилозвучните молитви, а овој празник во времето на царот Јустинијан е прогласен за молитва за да престанат големите несреќи и молба до Бога земјотресите и болестите да исчезнат.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1