Домаќинствата најголем загадувач на воздухот, покажува извештајот од Интерресорската група


Греењето на домовите е најголем извор на загадувањето на воздухот. Ова го покажува извештајот за квалитетот на воздухот подготвен од Интерресорска група составена од 17 државни институции и граѓански еколошки организации.

Извештајот вчера е усвоен на владина седница и во следниот период се очекува заедно со препораките и мерките да биде презентиран пред јавноста.Дел од мерките што се препорачуваат за да се намали загадувањето се отпочнување на процес за евентуално враќање на исклучените граѓани од системот на централно греење во Град Скопје, да се направат законски измени со кои секој инвеститор при добивање на градежна дозвола ќе биде обврзан да приложи проект за начинот на затоплување на објектот, како и да се предвидат стимулации за нови типови на загревање како инвертер клими. На долг рок се предвидува забрана за користење на јаглен при затоплување на домовите и таа треба да се спроведе до 2021 година.

– Владата го усвои овој извештај во чија подготовка за првпат беа вклучени и граѓански организации, а кој се однесува на загадувањето на воздухот во Република Македонија, рече владиниот портпарол Миле Бошњаковски.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1