Еве што имало во сефот на Тито – Тајна чувана 35 години!


Државната комисија откри голема тајна на поранешна Југославија и нејзиниот претседател Јосип Броз Тито, чувана 35 години..tito

Имено, по неговата смрт, со одлука на претседателството на СФРЈ сите предмети кои биле во трезорот на Тито останале запечатени.

Сефот е отворен пред неколку години, а некои од драгоцените предмети се депонирани во народната банка на Србија.

Еве што имало во сефот на Тито:

– речиси 30 килограми чисто злато,

– 2.663 златници и дукати,

– повеќе од 1.200 нумизматички пари,

– 26.219 американски долари,

– 36.000 германски марки,

– 149 парчиња накит кои припаѓале на Караѓорѓевиќ, синиот сафир на Романови,

– 18 комплети сребрени сервиси,

– 83 копчиња за манжетни, кутии за цигари, медалјони, приврзоци и значки.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1