„Фејсбук“ ja прошири забраната за говор на омраза на ,,бели националисти и сепаратисти”


Компанијата „Фејсбук“ ја прошири својата дефиниција на говорот на омраза на „бели националисти и сепаратисти”.Компанијата претходно им дозволуваше на овие групи да објавуваат преку социјалната мрежа, иако одамна ги забрани ,,белите супрематисти”.

Во блог објавен денеска, социјалната мрежа соопшти дека претходно ги поврзувала изразите бел национализам за поширок концепт на национализам и сепаратизам, како што е америкаското „прајд” движење или баскискиот сепаратизам, кои и понатаму се дозволени.

Групите за одбрана на граѓанските права и академските кругови сметаат дека тој поглед е погрешен и вршат притисок на „Фејсбук“ да го промени ставот. „Фејсбук“ објави дека е заклучено по повеќе месеци разговори со нив дека белиот национализам и сепаратизам не можат да се одвојат од белата супрематија и организирани групи на омраза.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1