Го предвидуваат вашето движење преку Фејс и Твитер – еве како


Американскиот гигант Raytheon, компанија која се занимава со безбедносниот систем во Америка, разви контроверзен софтвер кој ги користат сајтовите за социјално вмрежување за да ги пратат вашите движења, способни да предвидат каде би можеле да бидете, како и да го предвиди вашето идно однесување. Ваквата програма беше мета на критики на голем број на групи поборници за човекови права.


regis-duvignau-reuters.nВидеото покажува како софтверот е развиен од страна на американскиот одбранбен изведувач Раитхеон, кој може да собере огромни количини на информации од сајтовите за социјално вмрежување како Фејсбук и Твитер.
Тој призна дека технологијата е споделена со американската влада, како дел од заедничкото истражување и развој на програмата во 2010 година, како дел од напорите да изградат национален безбедносен систем, способен за анализирање на трилиони субјекти од сајбер-просторот.

Но, од компанијата во Масачусетс изјавија дека не го продале софтверот на ниту еден од нивните клиенти.
Контроверзниот софтвер наводно овозможува пристап до целите делови на личноста, нивните пријатели, сите слики објавени на интернет, и местата кои што сте ги посетиле. Во видеото кое што е објасенето од страна на Брајан Урч, Раитхеон кој е главен истражувач, е објаснето како програмата може да се искористи за да следите некого.

fejsbuk-svaleracija-1356349461-244955„Ќе следиме еден од нашите вработени“, вели Урч. Тој понатаму продолжува да покажува, користејќи информации собрани од социјалните интернет мрежи, – на пример Ник го посети Националниот Парк во Вашингтон и има слика од Ник во паркот во присуство на жена.

„Ние знаеме каде Ник се движи, знаеме како изгледа, сега сакаме да се обидеме да предвидиме каде ќе биде во иднина“, вели Раутхеон.
Кога Ник користи апликација на телефон која ги предупредува вашите пријатели каде се наоѓате, со новиот софтвер е можно да ги следите топ десет местата кои биле посетени од страна на Ник и времето кога истите тие биле посетени.

271060-twitter-says-250-000-accounts-hackedКористењето на јавните веб сајтови за спроведување на законот се сметаат за легални во повеќе земји и немирите ќе бидат во интерес на агнециите за разузнавање и безбедност. Во февруари минатата година ФБИ побара да се развие програма која што ќе ги набљудува социјалните медиуми кои претставуваат „лоши актери или групи“.

Ова предизвикува зариженост кај групите кои се залагаат за граѓански слободи на онлајн приватноста. Ѓумбир Макол, адвокат во Вашингтон за електронска приватност изрази загриженост за тоа како податоците на поединецот можат да бидат собирани тајно без надзор или пропис.

„Корисниците може да објават информации кои ќе веруваат дека истите ќе бидат надгледувани само од страна на нивните пријатели, но наместо тоа истите се користат од страна на владините функционери или се апсорбираат од страна на софтвери слини како Риот“, вели Макол.
Сепак од компанијата веат дека со новиот софтвер ќе се забрза на задоволително ниво размената на безбедносни информации банкарски детали или броеви за социјално осигурување.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1