Јадете Chicken McNuggets? – Еве што се има во нив – аларм !


Пржењето на пилешкото е е прилично едноставен процес, но и доста неуреден. Можете да натопите парчиња пилешко месо во мешавина од јајца и млеко, да ги тркалате во брашно и зачини, а потоа да го зготвите во врело масло, додека не стане кафеавко, крцкаво и вкусно.  Но, не заборавајте да додадете од диметилполислоксанот, анти-пенење агентот, направен од силикон, кои исто така се користи во козметиката.


705px-Chicken_McNuggets-739055Сега додадете купишта лажица од butylhydroquinone (TBHQ) хемиски конзерванс во форма на Бутан. Еден грам од ова може да предизвика гадење, повраќање, ѕвонење во ушите, делириум, чуство на гушење и колапс“, според речникот на потрошувачите на прехранбените адитиви. Пет грама можат да ве убијат.
Никој од вас што е при здрав разум нема да го зготви ова. Сепак секој ден Американците ги конзумираат овие состојки во Chicken McNuggets, за кој Мекдоналдс тврди дека е направен од бело месо, прелиен со свеж путер.
Ваквиот американски производ не само што содржи повеќе калории и масти за разлика британскиот, туку дури има и повќе хемикалии.
Истиот содржи 190 калории, 12 грама масти, 2 грама заситени масти. Исто така содржи и хемиски конзерванси и „butylhydroquinone“ диметилполислоксан и „anti-foaming agent“.
Спортивно на него британскиот содржи (170 калории, 9 грама масти, 1 грам заситени масти) нема хемиски конзерванси во неговите состојки.
crunchy_homemade_chicken_nuggets-153138Сепак пилешкото содржи само 50% од пченкарни деривати, шеќери, квасец, агенти и други целосно синтетички состојки, што значи дека не се произведваат во некоја фарма или од некое растение, туку доаѓаат од нафтата. Сега сеуште сте гладни?
Најстрашен е фактот дека новиот рецепт е уште подобрен „поздрав“ и најстрашно повкусен. Исто така е страшен фактот што ваквите „McFrankenuggets“ претежно се продаваат на деца кои ги сакаат поради нивниот облик и пријателската детска големина.
Јадењето на брза храна е навика од која тешко човек да се одвикне.

Тоа е толку очигледно во периодите кога ќе си доаѓате накај дома доцна, уморени, гладни и скршени. Немате време за да подготвите здрава храна, по што ви се појавува светлосниот пријателски знак на патот drive-through!
По пет минути ќе бидете среќен со евтин оброк. Но не дозволувајте да бидете измамени. Вистинската цена на брзата храна можеби нема да ја платите со пари, туку со здравјето. Нема сомнение дека преработената храна како што е од Мекдоналдс не е дел од здравата исхрана.
2009264_f520Можете да се откажете од навиката на брза храна, на тој начин што ќе се едуцирате за вистинските состојките на храната. Кога група на дебели тинејери покренале тужба против Мекдоналдс, случајот привлече крикови на потсмев. Федералниот судија Роберт Свит ги отфрлил обвинувањата поради фактот дека тинејџерите знаеле за опасностите од јадењето во Big Macs.

Но гигантската плескавица и нејзините конкуренти не се смееја повеќе кога истиот тој повторно ги покрена обелоденувањата, дека децата не знаеле за штетните последици од McNuggets, и дека за подготвувњето на пилешкото се користеле хидрогенизирани масла и диметилполислоксан, по што прашал дали клиентите ги разбирале ризиците од јадењето пилешко во Мекдоналдс и неговиот сооднос со обичното пилешко.
Ова не треба да дојде како големо изненадување. Впрочем колку нешто може да биде здраво, ако е оставено повеќе од еден месец на маса, а истото да не покажува никакви знаци на распаѓање? Вистината е дека Мекдоналдс содржи не-прехранбени состојки.
Според Мекдоналдс нивното пилешко месо е направено од бело месо, облеано со свеж путер.
Но, она што изоставија да го соопштат се состојките на диметил „polysiloxane“ и високото количество на „butylhydroquinone“.

ban-mcdonaldsДиметил „polysiloxane“ е нафтен базиран производ со антиоксидантни својства.
Високото количество на „butylhydroquinone“ (TBHQ) е нафтен базиран производ со антиоксидантни својства.
TBHQ обично се наведува како „антиоксиданс“ и е со синтетички хемиски антиоксидантни својства – не е природен антиоксиданс.

Тој спречува оксидација на масти и масла и го продолжува рокот на траење на преработената храна. Најчесто се користи во процесуираната храна од секаков вид. Го има во лаковите, пестицидните производи, козметиката и парфемите со цел да го намали испарувањето и да ја подобри стабилноста.
Врз основа на направените студии за здравјето од истиот може да има ефекти по црниот дроб и тоа со минимални дози, потоа позитивни мутирани резултати од ин витро тестовите на клетките од цицачите, да предизвика биохемиски промени, репродуктивни ефекти и др.
Во крајна линија ако сакате да вие и вашите деца останете здрави, најдобро е да ја избегнувате брзата храна и секаков вид на процесуирана храна и да инвестирате во готвењето, но да почнете од нула. Односно да конзумирате се повеќе свеж зеленчук.
Еве ја конечната листа на состојките за пилешкото месо McNugget производ на Мекдоналдс.

chiken nuggetsWhite boneless chicken, water, food starch-modified, salt, seasoning (autolyzed yeast extract, salt, wheat starch, natural flavoring (botanical source), safflower oil, dextrose, citric acid, rosemary), sodium phosphates, seasoning (canola oil, mono- and diglycerides, extractives of rosemary). Battered and breaded with: water, enriched flour (bleached wheat flour, niacin, reduced iron, thiamin mononitrate, riboflavin, folic acid), yellow corn flour, food starch-modified, salt, leavening (baking soda, sodium acid pyrophosphate, sodium aluminum phosphate, monocalcium phosphate, calcium lactate), spices, wheat starch, whey, corn starch. Prepared in vegetable oil (Canola oil, corn oil, soybean oil, hydrogenated soybean oil with TBHQ and citric acid added to preserve freshness). Dimethylpolysiloxane added as an antifoaming agent.

Tags:

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1