Книжниот долар оди во историјата – ќе го замени кованица


 

Associated Press известува дека Конгресот сака да го замени книжниот долар со 1 паричка. Ревизорите велат дека ваквата промена би можела да ги спаси даночните обврзници за 4,4 билиони долари во наредните 30 години.


2,4 милијарди монети од еден долар се исковани во последните 5 години кои се чуваат во сојузните резерви. Луѓето се навикнати на книжните пари, поради тоа што полесно можат да ги стават во наовчаник и се многу полесни. Книжните пари од 1 долар се менуваат на секои 4 до 5 години, додека монетите можат да се употребуваат до 30 години. Исто така се поевтини за производство.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1