Кои цвеќиња го прочистуваат воздухот во домот


Без разлика дали  е нов или постар, вашиот дом може да биде извор на штетни  и невидливи токсини. Овие хемикалии можат да се најдат во бои, пластика, теписи, средства за чистење и многу други работи и материјали и се прошируваат преку воздухот во вашиот дом.

Три основа закани се во повеќето домови се:

–    Формалдехид (теписи, тапацир, лепила, бои, итн)
–   бензен (пластика, синтетички влакна, мазива, пестициди, и друго)
–    трихлороетилен (растворувачи, лепила, итн)

За среќа, природата има начин за да животната средина во која живееме е чиста. Постојат многу растенија кои се моќни прочистувачи на воздух. Ова се најефикасните растенија и совети за да ви помогнат да имате максимално прочистен воздух во домот.


Spatifil

Spatifil растение му припаѓа на семејството крин и го чисти воздухот од бензен, формалдехид, трихлоретилен и многу други соединенија. За подобрување на својствата на чистење на воздухот , редовно чистете ја прашината од листовите и негувајте ги белите цветови.
успева во посветли средини. А земјата треба да е секогаш влажно и еднаш месечно во текот на пролетта и летото треба да се збогати земјата со течно ѓубриво. Доколку е на темно ќе се попречи развојот на цвеќето .

Spatifil елиминира формалдехид, бензен, трихлоретилен, ксилен и амонијак.

Dracena

Можете да го најдете во сите облици, големини и бои. Некои видови растат  во услови на недоволна осветленост, додека други бараат повеќе светло. земјата треба да биде влажна, но не премногу затоа што премногу вода може да го загрози растот на растенијата.

Еднаш месечно во текот на пролетта и летото да се обогати со течно ѓубриво.

Dracena елиминира формалдехид, ксилен, methylbenzene, бензен и трихлоретиленот.

Хризантема

Иако орхидеи и Anturium се добри за прочистување на воздухот, хризантемата е сепак еден од најдобрите. Технички не е куќно растение, но со соодветна грижа може да опстои во домот околу 6 недели.

Хризантемите ставете ги каде е светло, но да не се изложени на директна светлина. Секој втор ден да се провери дали земјата е влажна и не претерувајте со вештачко ѓубриво. Хризантема елиминира формалдехид од воздух, ксилен, бензен и амонијак.

Бамбус палма

Едноставна елеганција е термин кој најдобро го опишува ова растение. Се зголемува помеѓу 1 и 3, а куќата ќе снабдување на идеалното количество на влага, која секогаш добро доаѓа во  текот на зимата, поради греењето.

Иако бара светло место, не ја ставајте на локација која е изложен на директна сончева светлина. земјата да биде влажна, а во текот на летото, секој месец ставајте течно ѓубриво.

Бамбус палмата од воздухот елиминира формалдехид, ксилен, хлороформ, јаглерод моноксид и многу други соединенија.

Англиски бршлен

Тоа е зимзелена растение кое добро се адаптира во затворен услови. Англиски бршлен лесно расте и е одличен за области со лошо осветлување. Се препорачува за отстранување на алергените како мувла.

Ќе расте најдобрите на светло место кое не е изложено на директна сончева светлина. Редовно наводнување е потребно, но во текот на зимата, не претерувајте со наводнување.

Бршленот од воздух елиминира бензен, јаглерод моноксид, формалдехид, трихлоретилен, и друго.

Пеперутка палма

Доаѓа од Мадагаскар. Пеперутка палма е еден од најдобрите овлажнители и прочистувачи на воздухот, а има и декоративна улога.

Ќе расте најдобрите на светло место кое не е изложено на директна сончева светлина. Редовно наводнување е потребно, но во текот на зимата, не претерувајте збогатувајте ја со течно ѓубриво.

Елиминира бензен, јаглерод моноксид, формалдехид, трихлоретилен, и многу други соединенија.

Фикус

Потекнува од Индија. Поради тропски изглед одлично е за декорација на вашиот дом. Листовите се обично широки, темно зелени и сјајни. Најмногу е  ефикасен во отстранување на формалдехид од воздухот.

Расте во светли средини. Сака редовно наводнување – еднаш месечно. Редовно бара чистење на листовите од прашина со цел да го задржат својот сјај.

Елиминира од воздухот јаглерод моноксид, формалдехид, трихлоретилен и уште други соединенија.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1