Колку долго човек може да преживее ако е закопан жив ?


Ако волуменот на еден ковчег во просек е 886 литри, а просечниот обем на човечкото тело 66 литри, тоа значи дека во ковчегот во моментот кога ќе ве закопаат ќе остане околу 820 литри воздух, од кои само 164 литри се кислород.

kovcheg-660x440Бидејќи просечен човек троши околу половина литар кислород во минута, ви треба околу 05:30 да ги потрошите резервите на кислородот. Се разбира, ако сте со ситна градба (повеќе простор за кислород) или професионален нуркач, кој може долго време да го задржи здивот, веројатно ќе сте заштедиле на време. Но во најдобар случај тоа е неколку екстра минути.

Откако ќе ве закопа човек не ќе можете да направите ништо за да се спасите. Дури и ако сте успеале да избегаат од ковчегот би се нашле на 2-3 метри под земја, која ќе ви го притиска вашиот градиен кош до таа точка да не можете да дишете, а за фактот дека земјата најверојатно ќе ви влага во устата и ноздрите, и да не зборуваме. Но, професорот Алан Р Leff од Универзитетот во Чикаго има една добра вест:

“Веројатно ќе чувствувате задушување и тоа би било страшно, но зголемените количини на јаглерод моноксид ќе ве комираат, така што вие нема ни да бидете свесни во последните моменти”.

Изгледа, тоа е добра вест во ситуација каде што сте живи закопани се уште е многу релативен поим.

Извор: PopSci / Кукурику

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1