Овие лекови се опасни – комплетна листа според ,,Прескрир,,


Француското независно медицинско списание „Прескрир“, во својот најнов број објави листа на лекови за кои смета дека „се многу поопасни отколку корисни“.

lekovi-foto-D-JEVREMOVICHСписанието препорачува повлекување од пазарот на овие лекови кои можат кај лицата кои ги земаат да предизвикаат сериозни здравствени ризици, кои се несоодветни со користа кои ја носат за препишната терапија.

На листата има десетина лекови, кои според списанието треба да бидат повлечени од пазарот.

Листата е направена врз основа на анализите објавени во списанието меѓу 2010 и 2012.

Според „Прескрир“, следните лекови треба да бидат повлечени од пазарот:

Кардиологија: dihydroergocryptine (dans Vasobral), dihydroergocristine(Iskédyl), dihydroergotoxine (Hydergine), nicergoline (Sermion).

Онкологија -Хематологија: catumaxomab (Removab), panitumumab (Vectibix); trabectédine (Yondelis), vandétanib (Caprelsa), vinflumine(Javlor), fer dextran (Ferrisat).

Дерматологија-Алергологија: tacrolimus dermique (Protopic); méquitazine (Primalan); prométhazine (инекција) (Phenergan).

Диабетологија-Нутриција: saxagliptine (Onglyza), sitagliptine (Januvia, Xelevia), vildagliptine (Galvus) ; orlistat (Xenical).

Гинекологија-Ендокринологија: tibolone (Livial)

Гастроентерологија: dompéridone (Motilium).

Инфектологија: moxifloxacine (Izilox), télithromycine (Ketek).

Неврологија: flunarizine (Sibelium), indoramine (Vidora) ; natalizumab(Tysabri), tolcapone (Tasmar)

Повеќе на – БабинЛек.мк
Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1