Рaдиоактивен облак минува низ Македонија!


Облак со нискo ниво на радиоактивност минаува низ дел од Балканот и Европа во последниве две недели. Ова го тврдат податоците на Францускиот институт за нуклеарна безбедност ИРСН.

Според нивната студија, радиоактивниот радионуклид Рутениј-106 бил содржан во облакот кој има неконтролирано движење, јавува британски „Гардијан”.

Како што наведува угледниот британски магазин засега причината за радиоактивноста е резултат на инцидент во нуклеарна постројка во Русија или Казахстан, што се случил кон крајот на септември.

Извештајот од француската агенција ИРСН обезбедува детални информации за движењата на радиоактивниот облак од тогаш па до денес. Агенцијата објаснува дека содржината на Рутениум-106 е над нормата, но е далеку под праговите надвор од кои може да биде закана за човековото здравје и за животната средина.

Француската агенција ИРСН во исто време, дистрибуира и мапа која покажува каде радиоактивниот облак минува. На мапата јасно се гледа дека радиоактивниот облак покрај централните делови на Европа ја зафаќа и Србија нашиот северен сосед, што останува не јасно дали честичките од опасниот облак во мали количини навллегол и во македонското небо. Во меѓувреме агенцијата е цврсто убедена дека ова не би можело да биде инцидент на нуклеарна енергија.

ШТО Е РУТЕНИУМ?

Рутениумот е хемиски елемент со симбол Ру а неговиот атомски број е 44. Тој спаѓа во ретката група на транзциони метали кои припаѓаат пак на платниумската група од елементи на Периодниот систем на елементи. Како и сите метали на платнумската група, рутениумот е интертен на повеќето хемиски процеси.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1