Сензација: Пушењето има противоспалително дејство и лечи Х1Н1 и грип?


Сте престанале со пушењето и одеднаш сте се разболеле и имате здравствени проблеми? Не е ни чудно што никотинот ве држел да бидете здрави. Не ова не е реклама за тутун, туку последно здравствено откритие кое покажува корист од толку оцрнетиот никотин.

Респектабилна онлајн публикација открива научни податоци, за тоа дека никотинот има анти воспалителна активност, преку вагусниот нерв или черепниот нерв број 10. и дека веројатно создава блокирање на вирусот H1N1 односно свинскиот грип. Цитокините се протеини во клетките и се користат во интрамолекуларната комуникациска станица. Ефектите од цитокинот зависат од самиот вид на цитокини.20320-zena-pusenje

Најголемиот парадокс во тоа е што цитокинот е сплотен со антителата и на тој начин имаат посилен имунолошки ефект од самите цитокини. Цитокините се полиптиди или гликопептиди, кои ги пренесуваат информациите меѓу клетките и се важни медијатори на воспалителните болести. Про-воспалителните и анти-инфламаторните цитокини се контролирани преку механизам на одбрана. Никотинот меѓу другото создава и анти-инфламаторни цитокини, особено во случај на N1H1, како што откриваат студиите. Со други зборови студиите откриваат дека никотинот ја потикнува анти-воспалителната активност на телото.

На крајот на анти-воспалителното делување, се наоѓаат имунолошките станици на нашите тела кои произведуваат анти-инфламаторни цитокини кои го блокираат воспалението. Иако никотинот се смета за еден вид на зависна сусптанца, може да има и позитивни ефекти на воспалителни болести како што се артритисот, астмата, ракот, воспаление на цревата, а голема е веројатноста и на свинскиот грип X1H1.

Во истата студија е објавено и дека пушењето цигари е штетно по здравјето, поради тоа што има токсични хемикалии, но не објаснува дека тие токсични хемикалии се додаваат во тутунот во фабриките и дека истите во тутунот доаѓаат низ пестицидите, инсектите и ѓубривата. Општата медицина вели дека пушачите се заштитени од дегенеративни симптоми и болести поради својствата на никотинот кој ги спречува ваквите проблеми. Научниците биле во можност вештачки да стимулираат черепен нерв, со цел да добијат анти-инламаторна реакција на телото на голем број на експериментални глувци. Тие откриле дека глувците успешно се бореле со болките, кога добивале никотин, вклучувајќи ја тука и депресијата, дебелината и воспалителните болести.1kranijalni-c5beivac

Кранијалните нерви се групи на сензори и моторни влакна кои ги инервираат мускулите или жлездите, и ги носат импулсите од сетилните рецептори, или имаат комбинација од двата типа на растителни влакна. Тие се нарекуваат кранијални нерви, бидејќи излегуваат преку черепот. Постојат дванаесет типа на кранијални нерви назначени со римски броеви од I до XII, од роталног кон каудалонг, према местото на излез од мозокот, и пробивање до кранијалната пункција. Нивните имиња ја отсликуваат општата дистрибуција или функција. Крајните нерви се носители на следните пет главни функционални компненти. Моторни влакна Моторните влакна за силни мускули. Постојат два вида, со оглед на ембриолошкото потекло.

Општите соматски еферентни аксони, ги движат попречнопругастите очни мускули, јазикот и надворешните мускули на вратот (латерна флексија и трапезиус, кои не произлегуваат од ембрионалните фарингеални лаци) Специјалните висцерални еференти аксони, ги инервираат попречнопругасите мускули, кои настануваат од фаригеалните лакови (мускулите на лицето, непцата, грлото и гркланот). Моторните влакна за инервација на мускулите и жлезите не се под влијание на волјата. Тука спаѓаат во општите висцерални еферентни аксони, кои носат кранијална парасимпатичка инервација. Пресинаптичките (преганглиските) влакна доаѓаат од синапсите на централниот нервен систем во парасимпатичните ганглии. Понатака постсинаптичките влакна ги инервираат мазните мускули и жлезди. Сензорички влакна Општите висцерални аферентни влакна, предизвикуваат чувство од висцералните органи. Донесуваат чувство на крвните зрнца и каротидните синуси, грлото, гркланот, душникот, бронхиите, белите дробови, срцето и гастроинтестиналниот тракт.Pušenje-na-radnom-mestu

Општите соматски аферентни влакна кои носат чувство (на пример, на допир,притисок, топлина, студ) на кожата и мукозните мембрани. Во основа ги пренесува V нервниот завршеток но и VII, IX, I X. Специјалните соматски и висцерални аферентни влакна се оние кои ги пренесуваат специјалните чувства како што е мирисот, вкусот, видот, слухот и рамнотежата. Стимулацијата на черепниот нерв е техника која се користи за лекување на епилепсија. Тоа подразбира имплантирање на пејсмејкер, уред кој генерира електрични импулси со цел да се стимулира вагусниот нерв. Важно е да се напомене дека правилното функционирање на кранијалните нерви овозможува нашата борба со стресот и големиот број на болки, овој нервен скитник во голем број на процеси во организмот, да биде главната врска со нашето добро ментално и физичко здравје.

Улогата на кранијалните нерви е важна за нашата добросостојба, здравствена и ментална рамнотежа и борба со стресот, но како ова истражување покажува, истата може да биде подобрена и правилно функционална и олеснета со помош на никотинот односно тутунот за пушење. Општата медицина вели дека престанокот на пушење може да предизвика поголеми и посериозни симптоми на X1H1 инфекцијата.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1