Шар Планина да се прогласи за национален парк, бараат екологистите


Луѓето кои живеат во селата на Шар Планина покажуваат се поголем позитивен приод кон идејата овој масив да биде прогласен за национален парк, покажуваат анкетите на здруженијата кои се занимаваат со животната средина. Во најновото истражување на Македонско еколошко друштво дури 83 проценти од локалното население вели дека Шара треба да се прогласи за национален парк. sar planina

Исто така високи се процентите дека прогласувањето ќе донесе позитивни промени за целиот регион и подобри економски можности.

Истражувањето покажало дека 62 проценти од испитаните не знаат дека постои процес за прогласување на Шар Планина за национален парк.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1