Шеќеринска ја предаде функцијата на Петровска


Почитувани припадници на Армијата и на МО во мене гледате сојузник со кој заедно ќе ги надминуваме сите предизвици. Сите ние заедно пред се почитувајќи се меѓу себе сме дел од еден заеднички тим, тим наречен Република Северна Македонија. Денес ја преземам функцијата министер за одбрана во едни многу поинакви општествено-политички околности отколку оние што беа во 2017 година. Денес нашата татковина е земја членка на НАТО и тоа не се случи само по себе. Требаше многу труд, посветеност и политичка пожртвуваност за сето ова да стане реалност.

Ова е пораката од министерка за одбрана Славјанка Петровска по денешното примопредавањето на функцијата од Радмила Шекеринска, сега веќе поранешна министерка за одбрана.

Таа и се заблагодари на Шекеринска и на сите оние, како што рече, кои одлучиле и по цена да бидат критикувани и осудувани да донесат визионерски одлуки чии придобивки се во интерес на граѓаните. Членството во НАТО, истакна Петровска, е признание за вашата работа и еден од најважните делови во поновата македонска историја. Но, подвлече, членството во НАТО не е само признание на политичките процеси кои се случуваа, туку и на подготвеноста на нашата Армија да ги прифати НАТО-стандардите и принципите на дејствување и постапување на Алијансата.

– Свесна за досегашниот влог целосно почитувајќи ги резултатите од реформите и постигнатиот напредок пред мене стои сериозен предизвик – да го сочувам она што досега е постигнато и истовремено да бидам политички двигател во процесите кои ни претстојат. Тоа е мојата обврска кон граѓаните, кон припадниците на Армијата, кон принципите на кои се заснова нашето членство во НАТО, потенцира во обраќањето министерката Петровска.

Најави дека започнатите процеси ќе продолжат со уште поинтензивна динамика, а еден од најважните приоритети во текот на нејзиниот мандат ќе биде одржувањето на стабилно финансирање на одбраната и достигнување на два проценти од БДП за одбранбениот буџет до 2024 година. Како приоритет го наведе и донесувањето на законот за службеници во одбраната со кој ќе се обезбеди фер и достоинствен третман на администрацијата во одбраната, нивниот статус, права и обврски.

– Нема силна одбрана без модерна армија. И токму затоа, ќе продолжат да се имплементираат проектите за опремување и модернизација на Армијата. Нема силна одбрана без задоволни и згрижени припадници на Армијата. За таа цел ќе продолжам да водам сметка за подобрување на условите за работа и животниот стандард на воениот и цивилниот персонал на Армијата, најави новата министерка за одбрана.

Наведе дека ќе продолжи и подобрувањето и обновата на инфраструктурата на воените објекти, како и реновирањето на објекти со имплементација на обновливи извори на енергија и секако ќе продолжи инвестирањето во развојот на армискиот полигон Криволак кој е вреден домашен, но и НАТО-ресурс.

Како што посочи, ќе го одржува високото ниво на транспарентност и интегритет во работеното на МО, притоа водејќи сметка за правична затапеност со што ќе го негуваме мултиетничкиот карактер на нашата земја, а ќе продолжиме и со имплементација на правилни родови и политики грижејќи се и унапредувајќи ја положбата на жените во Армијата и Министерството.

Според неа, мора да се засили и борбата против разните видови на хибридни и кибер закани, за што ќе се вложува многу повеќе во опрема, но и во експерти за кибер одбрана. Развивајќи го Центарот за справување со лажни вести и дезинформации и односи со јавност, најави, ќе настојуваме поуспешно да се справуваме и со овој тип на хибридните закани.

Во обраќањето потенцира дека се продолжува и со учество во меѓународните мировни операции и мисии кои од оваа година ќе се збогатат и со нашиот придонес во НАТО мисијата во Ирак и НАТО мисијата зајакнато истурено присуство во борбената група предводена од Канада во Летонија.

– Ја имав честа да и служам на нашата татковина во законодавната и во извршната власт. Горда сум што бев дел од историските успеси кои ги постигнавме заедно и здружени, рече во обраќањето Радмила Шекеринска, при примопредавањето на функцијата министерка за одбрана.

Покажавме, нагласи, дека имаме капацитет да рушиме бариери и да постигнуваме големи нешта. рече Шекеринска.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1