Сите родени 60. 70. 80. кои искачаа пред Бони и Ани, пиеја вода од цревото у парк…


Кога во денешното современо време на мобилни телефони, таблети, електроника на секој чекор… ќе налетате на ваков текст, едноставно се буди носталгија по едно друго, смирено, едноставно и опуштено време.

Фејсбук статус на Никола Јанев:

“ЕВЕ СЕА НЕ МЕ МРЗИ ДА СИ КУЦКАМ ПА МОЖЕ И ВИЕ ЌЕ ГО ПРОЧИТАТЕ А СЕ ОДНЕСУВА НА СИТЕ РОДЕНИ ВО 60 ….70……80… ГОДИНИ ОД. МИНАТИОТ ВЕК.

КАКО ПРВО ПРЕЖИВЕАВМЕ И РОДЕНИ СМЕ НОРМАЛНИ , ИАКО НАШИТЕ МАЈКИ КОГА ГИ БОЛЕЛО ГЛАВА ПИЕЛЕ АСПИРИН , ЈАДЕЛЕ ХРАНА ОД КОНЗЕРВИ ,ПУШЕЛЕ И РАБОТЕЛЕ ДО ПОСЛЕДНИОД ДЕН ПРЕД ПОРОДУВАЊЕ И НИКОГАШ НЕ БИЛЕ ТЕСТИРАНИ НА ДИЈАБЕТ.

КАКО ДЕЦА СЕ ВОЗЕВМЕ ВО АВТОМОБИЛИ БЕЗ СИГУРНОСНИ ПОЈАСИ И АИР БЕГОВИ , ВОЗЕВМЕ ВЕЛОСИПЕД И РОЛШУИ А НЕМАВМЕ КАЦИГА НА ГЛАВА , ПИЕВМЕ ВОДА ОД ЦРЕВОТО У ПАРК ШТО СТАЛНО ТЕЧЕШЕ У ТРЕВА…ЕДВАЈ ЌЕ СОБЕРЕВМЕ ПАРИ ОД СЛАВИЈА ДА КУПИМЕ КОКТА ИЛИ СТРУМКА И ОД НЕА ПИЕВМЕ СИТЕЕЕ…..И НИКОЈ НЕ УМРЕ ПОРАДИ ТОА…..АБЕ ТОГАШ ДА НИ СПОМНЕЛ НЕКОЈ ЗА ХЕЛИКОБАКТЕР ИЛИ НЕКОЈА СИ АЛЕРГИЈА ЌЕ БЕШЕ СИГУРНО БУДАЛА

ЈАДЕВМЕ БЕЛ ЛЕБ СО ПУТЕР ,АЈВАР , СИРЕЊЕ , ЕДЕН КУП МЛЕЧНИ СЛАДОЛЕДИ СНЕЖЕЦ САМО ТИЕ ГИ ИМАШЕ,КОКТА И СТРУМКА СО ЕДН ТОН ШЕКЕРИ ВО НИВ …..И НЕ БЕВМЕ ДЕБЕЛИ ЗАТОА ШТО ПО ЦЕЛ ДЕН ТРЧАВМЕ НАДВОР….

ИЗЛЕГУВАВМЕ СБАЈЛЕ И ИГРАВМЕ КАУБОЈЦИ ИНДИЈАНЦИ,ЏАНДАРИ ЛОПОВИ,ЖМУРКА,НАРОДНА,СЕРВА,ФУДБАЛ НА МАЛИ ГОЛЧИЊА СО ДВА КАМЕНА КО ГОЛ НА СРЕД УЛИЦА ….ИГРАВМЕ СЕ ДОДЕКА НЕ СЕ ЗАПАЛЕШЕ УЛИЧНОТО ШТО ГО НЕМАШЕ ПРЕВИШЕ …….

deca lastikНЕРЕТКО ПО ЦЕЛ ДЕН НЕМОЖЕШЕ НИКОЈ ДА НЕ НАЈДЕ ПА КОГА ЌЕ СИ ДОЈДЕВМЕ ДОМА ИМАШЕ И ПО НЕКОЈ РОДИТЕЛСКИ ШАМАР КАКО ДЕЛ ОД ДОМАШНО ВАСПИТАЊЕ……АЛИ НЕМАШЕ СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО….СОС ТЕЛЕФОНИ И РОДИТЕЛИ ШТО ОДАТ НА СУД.

ВОДЊАНЦИ,МЏАРЧАНЦИ АВТОКОМАНДОСИ ЃОРЧЕ ПЕТРОВЦИ НОН СТОП СЕ КУРЧЕА ПРЕД ТАВЕРНА, МУСАНДРА, ОГНИШТЕ ПАНОРАМА И СЕКОЈ ПЕТОК И САБОТА ИМАШЕ ТЕПАЧКИ…. АМА МАШКИ СО ПО НЕКОЈ БОКС И КЛОЦА И ПОСЛАБИТЕ СИ ОДАТ И ЧЕКАТ ШАНСА КОГА ЃЕ БИДАТ ПОИШЕ…НЕМАШЕ ИЗБОДЕНИ СО НОШ ИЛИ НЕДАЈ БОЖЕ УПУКАНИ СО ПИШТОЛ НИКОЈ НЕ ЗАВРШУЕШЕ У БОЛНИЦА.

КОГ СМЕ ИМАЛЕ ПРОБЛЕМИ СО ЗАКОНОТ НАШИТЕ РОДИТЕЛИ НЕ ПЛАЌАЛЕ КАУЦИЈА ДА НЕ ИЗВЛЕЧАТ , НЕ РЕТКО БИЛЕ ПОСТРОГИ И ОД САМИОТ ЗАКАОН ПА ЌЕ РЕЧЕШ САМО МОИТЕ ДА НЕ ДОЗНААТ ЗА ДРУГОТО Е ЛЕСНО.

НИЕ НЕМАВМЕ ПРОБЛЕМИ СО КОНЦЕНТРАЦИЈА У ШКОЛО , НЕ НИ ДАВАА ТАБЛЕТИ ЗА ХИПЕРАКТИВНОСТ,НЕМАВМЕ ШКОЛСКИ ПСИХИЈАТРИ ПСИХОЛОЗИ И ДРУГИ СРАЊА А СЕПАК ЗАВРШИВМЕ КАКВО ТАКВО ШКОЛО.

НИЕ НЕМАВМЕ ИМАГИНАРНИ ПРИЈАТЕЛИ…

НИЕ ПРИЈАТЕЛИТЕ НЕ ГИ ДОДАВАВМЕ, НИЕ ГИ СТЕКНУВАВМЕ ВИСЕЈЌЕИ У МАЛО ПРЕД ,ВАНИЛА ИЛИ БОНИ АНИ АМА ОНИ ТРАААТ И ДО ДЕНЕС.

И СЕ ДРУЖЕВМЕ НА ДНЕВНА БАЗА,НЕРЕТКО УПАЃАВМЕ НЕНЕАЈАВЕНИ ДОЈДЕНИ ПЕШКИ ИЛИ СО ТОЧАК ПРЕКУ ПОЛА ГРАД.

ПОСЛЕДНИВЕ 50 ГОДИНИ СЕ НАЈПЛОДНИ ВО ИСТОРИЈАТА НА ЧОВЕШТВОТО СО НАЈ БРЗ РАЗВОЈ НА ТЕХНОЛОГИЈАТА И НАУКАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАУЧНИЦИ И ПРОНАЃАЧИ ОД НАШАТА ГЕНЕРАЦИЈА.

ИМАВМЕ СЛОБОДА,ПРАВО НА ГРЕШКА,УСПЕХ И ОДГОВОРНОСТ.

И НАУЧИВМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ СО ТОА!

АКО И ТИ ПРИПАЃАШ НА ОВААА ГЕНЕРАЦИЈА?

Ч Е С Т И Т А М”

izvor – Galama.club

И уште еден пост на истта тема 

– Прво, живеевме и родени сме нормално, иако нашите мајки, додека биле трудни со нас, пиеле некој лек кога имале болки во главата, јаделе храна од конзерва, пушеле цигари и работеле до последен здив, и никогаш не биле тестирани за дијабетис!

deca ulica– Во тоа време на шишињата за лекови и вратите не постоеа предупредувања од типот „Да се чува подалеку од дофат на деца“!

– Ние, кога имавме 10-11 години не носевме Pampers и се мочавме во кревет!

– Како деца, се возевме во коли без воздушни перничиња и не моравме да носиме кациги на главите кога возевме велосипед или ролери!

– Пиевме вода од цревото за наводнување на бавчата, а не од шишиња купени во супермаркет.  Го делевме шишето Кола и Струмка со нашите пријатели и НИКОЈ не умре од тоа!

– Јадевме млечни сладоледи, бел леб и вистински путер, пиевме Струмка и Кола кои и тогаш беа полни со шекер но не бевме дебели, бидејќи ПОСТОЈАНО ИГРАВМЕ НАДВОР!

– Излегувавме од дома наутро и игравме цел ден, сè додека не се запалеа светлата на улиците. Жмурки, џамлии, Партизани и Германци, каубојци и Индијанци и сè друго што само детската фантазија е во состојба да ги измисли!

– Нереdete1тко, никој не можеше да нè најде по цел ден, и никогаш немаше проблеми!

– Поминувавме по цел ден правејќи возила од отпадот во визбата, се возевме по надолни улици заборавајќи дека не сме направиле кочници. После неколку падови, станувања, скршеници и модрици, научивме како да го решиме проблемот!

– НИЕ немавме имагинарни или вируелни пријатели ниту проблеми со концентрацијата во училиште. Нас не ни даваа апчиња против хиперактивност. НИЕ немавме школски психолог а сепак завршивме некакво училиште. НАС не ни продаваа дрога пред училиштето…….!

– НИЕ немавме Playstation, Nintendo, X-box. Немавме 99 телевизиски канали. Немавме видео рекордери, surround sound, мобилни телефони, компјутери,Internet, chat rooms ………

НИЕ ИМАВМЕ ПРИЈАТЕЛИ И СО НИВ ОДЕВМЕ НАДВОР ДА СИ ИГРАМЕ!

– Паѓавме од дрва, знаевме да се исечеме на стакло, да скршиме заб, нога или рака, но нашите родители не одеа на суд заради тоа!

deca– Игравме со лакови и стрели, правевме катапулти и фрлавме петерди за Нова Година, и сè преживеавме без последици!

– Одевме со велосипед или пешки до куќата на другарите, ѕвоневме на врата или едноставно влегувавме во нивните домови, да се дружиме и да бидеме заедно!

– Кога ќе имавме проблеми со законот, родителите не плаќаа кауција за да нè извадат. Всушност, беа построги од самиот закон.

– НИЕ не поминувавме еден викенд со мама, а друг со тато. НИЕ имавме еден дом и едно семејство.

– Имавме слобода, право на грешка, успех и одговорност, и научивме да живееме со тоа.

И ти припаѓаш на таа генерација?

ЧЕСТИТАМ!

ПОЗДРАВ ДО ГЕНЕРАЦИЈАТА!!!

Извор: Жолта

 

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1