Среда неработен ден


По повод 24 мај (среда) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на словенските просветители за сите граѓани на Република Македонија ќе биде неработрен.

Св. Кирил и Св. Методиј Солунски се родени браќа од Солун,од угледно и богато византиско семејство, татко Лав и мајка Марија. Постариот брат, Методиј, како офицер помина десет години меѓу македонските Словени. Потоа се оддалечи на гората Олимп и се предаде на монашки подвиг. Овде подоцна му се придружи и Кирил (Константин Филозоф). Кирил и Методиј, познати како солунските браќа просветители, имаат голема улога во словенската историја.

Нивното дело ги описмени словенските народи.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1