Сталин го отрул Ленин – Тито го отрул Сталин – тврди историчар


 

Словенечкиот историчар Јоже Пирјавец во својата книга “Tovariši” сугерира дека Сталин бил отруен од страна на убијци, наводно испратени од страна на Тито.

Биографија се базира на обемна документација од бројните архиви, од кои многу се запоставени и игнорирани, тврди авторот.

Се започнало во 1923. , Кога Јосиф Сталин, тогаш генерален секретар на Комунистичката партија на Советскиот Сојуз, испратил писмо до Политбирото во кое вели дека, веќе сериозно болниот Владимир Илич Ленин го замолил да му даде смртоносна доза на калиум цијанид, за да заврши неговата агонија.

Сега се тврди дека причината за мозочниот удар на Ленин навистина би можело да е резултат на труење со цијанид.

Авторот на книгата пак тврди дека Тито најверојатно наредил убиство на Сталин на ист начин како што тој го убил Ленин – со труење.

Кога Сталин починал на 5 Март 1953. , Во неговиот кабинет било пронајдено предупредувачко писмо испратено од Тито. Имено, Сталин дури 22 пати се обидел да го убие Тито. Сите обиди беа спречени, вклучувајќи и еден кога тој испрати кутија на накит, во која имаше нервен гас. По обидите Тито револтиран му пишал на Сталин –  ,,можеш да испратиш колку сакаш убијци, а јас е доволно да испратам само еден,,

На 28 Февруари 1953. Како и обично, Сталин веднаш по будењето нарачал чај. Бидејќи наредил никој да не го вознемирува – никој ни не влегол во собата. Конечно околу 10:00 обезбедувањето загрижено што не излегол, влегло во собата и го пронашле како лежи на подот, неподвижен, без моќ на говор но сеуште жив. Доживеал мозочен удар во 6,30, времето кога го испил чајот. Сталин живееше во агонија неколку дена, и почина на 5 март како резултат на задушување.

Share Button

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1