Ерик Чен нашол компоненти кои во вирусот на грипот го деактивираат протеинот познат како ендонуклеаза.
Со комбинирање на компјутерски модели и биолошки проучувања, Чен открил одреден број на нови моќни инхибитори на ендонуклеазата и отворил пат за производство на нови лекови против сите вируси на грип, вклучувајќи и најсмртоносни видови кои предизвикуваат пандемии.
Чен освои и стипендија од 25 000 долари и патување на Галапагос со „Национална географија“.