Видео: Бесмрттноста не е повеќе мит – медуза се регенерира


 

Во тропските води живее медузата Turritopsis nutricula. Обично медузите по размножувањето умираат, но медузата Turritopsis nutricula не само што не умира исто така и се саморегенерира, на тој начин се подмладува. Овој процес се нарекува трансдиференција и дозволува на специјализираните клетки да се вратат на стадиумот на матичните, на тој начин Turritopsis nutricula може да опстојува во целиот свој живот.

Благодарение на оваа способност оваа медуза има вечен живот. Turritopsis nutricula е едниственото бесмрттно суштество познато на научниците.

Share Button

Tags: , ,

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1