Високи казни за оние кои нема да се врзат со појас НА ЗАДНОТО СЕДИШТЕ во Србија


Како што соопшти Сообраќајната полиција, од почетокот на годината 25.000 луѓе се фатени без појас на задното седиште, но воглавно поради тоа добиле само опомена.

Но, поради фактот дека во истиот период повеќе од 80 луѓе во Србија го изгубија животот затоа што не биле врзани позади, сообраќајниците одлучија да во иднина без милост им напишат казни за овој прекршок.kola-pojas-620x350

„Од почетокот на годината им напишале 120.000 казни поради некористење на појасот, а околу 25.000 случаи беа опоменети се само луѓе за да се врзат на задното седиште. Досега ги предупредувавме, но од неодамна пишуваме казни и на оние кои немаат појас, а седат на задното седиште. Само во последната акција оваа недела има изречено 332 казни за неврзување со појас на предните седишта и 253 казни за неврзни со појас на задното седиште. Така, повеќе од 600 родители се казнети затоа што децата ги превезувале вон безбедното седиште“, вели извор за Информер од сообраќајната полиција и додава:
„Вкупно, за сите прекршоци, напишавме само 6884 казни! Народот е блесав, сето ова го најавивме, радарите стојат насекаде, а тие не лажат. Рацете не заболеа од пишување казни.

Директорот на Комитетот за сообраќај Дамир Окановиќ истакнува дека во Србија појасот на задното седиште го врзуваат само странци и гастарбајтери.

„Овде е во прашање културолошки конфликт! Странците просто не можат да веруваат дека нашите луѓе не им паѓа на памет да се врзат позади, дури и ги убедуваат кај нас, дека никој не ги гледа. А не сваќаат колку тоа го загрозува нивниот живот и дека луѓето во Европа се врзани поради безбедност, а не поради полициски казни“, објаснува Окановиќ.

Foto-ilustracija: Profimedia

Тој нагласува дека поради неврзувањето на безбедносните појаси, кај нас гине секоја петта личност, било да седи на предното или задното седиште.

„Во првите осум месеци годинава, во патничките возила настрадале 179 лица, а повредени се 7772. Од вкупниот број на настрадани патници, на задното седиште седеле 45%, така да повеќе од 80 луѓе. Голем дел од нив не биле врзани. Затоа сметам дека сите учесници во сообраќајот мора да ја подигнат свеста за безбедноста, да се воведе сообраќајно образование во школите, да се заострат казните и спроведе силна медиумска кампања“, предупредува соговорникот на Информер.

Професорот на Сообраќајниот факултет Милан Вујаниќ вели дека само меѓу земјите во Европа каде луѓето најмалку практикуваат врзување на појаси на задното седиште.

„Ни на Запат тоа не го искорениле, но таму сепак многу малку луѓе не се врзуваат со појаси за разлика од кај нас. Тамо се оди на емитување на разни спотови во средствата за јавно информирање“, објаснува Вујаниќ.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1