Вонземјани над Велес – Вселената ќе се истражува над Велес


Британскиот астробилог Милтон Венрајт го одбрал токму овој град од каде планира да испрати балон во стратосферата  за да собере микрооргнизми со кои би се докажало постоењето на живот надвор од земјата.

Организмите се стари  милиони години , а ќе бидат собрани на висина од 40 000 метри, објасни Венрајт.

venrajt

„Овие микроорганизми паѓаат на земјата откако постои планетата. Тоа нема да бидат микроорганизми кои носат болести, ниту пак се вонземјани. Претходното истражување го спроведовме на Исланд, а сега сакаме да докажеме дека овие микроорганизми кои доаќаат до вселната се разликуваат до место до место,“ вели Венрајт.

Мешаниот тим од британски и македонски професори од славјанскиот универзитет во Свети Николе имаат поддршка до велешкиот градоначалник кој ќе биде домаќин на проектот.

Венрајт веќе е познат во светската јавност за отктритија на бактерии и микроорганизми кои предизвикуваат рак и друуги болести, а од 2012 е почесен професор во Бакингамскиот центар за астрологија во Велика Британија.

Telma.mk

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1