За 20 години крвната одмазда убила 5.700 луѓе во Албанија


Само во последните 20 години во Албанија поради крвна одмазда се убиени повеќе од 5700 лица. Се бара да се воведе смртна казна за оние кои убиваат поради крвна одмазда, јавува Миа.

Во Скадар се одржува и трибина на тема „Крвната одмазда се уште е отворена рана“.

Католичката црква во Скадар, донела и декрет со кој сите оние кои убиваат поради крвна одмазда, се бришат како верници католици и се прогласуваат за неверници.

По ова и албанскиот премиер Сали Бериша побара за убијците поради крвна одмазда да се врати казната доживотен затвор. Сега е предвидена казна затвор најмногу 20 години.

Како најесктремен случај на „плаќањето крв за крв“, медиумите го наведуваат убиството на 17-годишната Марие Цуку и нејизниот 70-годишен дедо Коле Цуку, кои биле егзекутирани на само неколку метри од нивниот дом, кога излегле да работат на поле. Семејството Цуку, со години се криело поради страв од крвна одмазда.

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1