Пред да пиете прочитајте: Кока Кола Зеро стасала кај нас – еве што содржи и колку е опасно !!!


Благодарение на строгите закони на етикетите да биде наведено од што е направен производот, корисниците сега можат да проверат што консумираат а не само да им веруваат на рекламите.

coca cola zero 4

Според етикетите на Кока Кола Зеро во другите земји точно може да се види што содржи – но само читајќи го составот нема ништо да ви значи – еве објаснување за состојките на овој популарен пијалок.

Сите информации можете да ги проверите на интернет, а и овде низ текстот за секоја состојка посебно како и на крајот од текстот ќе ви пренесеме неколку линкови.

Она што зачудува е што дури и компаниите признаваат за штетноста на некои состојки но потенцираат дека за да човек заболи морало овие штетни состојки да ги има во големи количини или пак во огромни количини да се консумира пијалокот ?!?!?! инаку во процент колку што ги имало во пијалоците не било опасно.

coca cola zero 3

Прочитајте па проценете сами дали е или не е опасно за вас и вашето здравје. Останува да се види кои од овие состојки ќе ги има во Македонската верзија на Кока Кола ЗЕРО.

no-coke-zero

Венецуела во 2009 донесе забрана Кока Кола Зеро да се продава во оваа држава поради штетноста на пијалокот и и нареди на Кока Кола да ја повлече оваа верзија од пијалокот во Венецуела.

1. Списокот на етикетата почнува со Carbonated Water

– и ако прашате е добро што може да е штетно во вода – епа некои научници тврдат дека иако е докажано дека оваа вода е безбедна иако има индиции дека ја намалува еластичноста на коските и ја разјадува забната глеѓ – поопасен е фактот што ова вода во комбинација со повеќето состојки кои нормално ги има во газираните пијалоци предизвикува различни здраствени ризик фактори. Сепак оваа состојка мора да се каже генерално е прифатена како безбедна. Ја има во сите верзии на пијалокот во светот.

2. Caramel Color (најчесто Caramel IV) – се прави од изгорен шеќер а зависи од што е шеќерот се добива различен интензитет – затоа и има различни броеви. Бројот 4  содржат sulfites.  А тие се поврзани со  намалување на имуниот систем , а во последно време има истражувања и дека има  висок процент на ризик фактор за рак. Ја има во сите верзии на пијалокот во светот.

coca ola zero 43. Phosphoric Acid – E338 –ја намалува густината на коските  бидејќи го врзува калциумот и магнезиумот создавајќи соли кои не се апсорбираат. Исто така предизвикува болести на бубрегот и создавање на камења, опаѓање на забите, и osteoporosis.. Токму оваа состојка ја прави кока колата незаменлива за чистење на ТОАЛЕТИТЕ и отстранување на Р`ЃА. Ја има во сите верзии на пијалокот во светот.

4. Fenilalanin (Phenylalanine) – влијае на лачењето на серотин – хормон на задоволство кој инаку предизвикува зависност. Ја има во сите верзии на пијалокот во светот.

5. Fosforna киселина (Phosphoric acid) – E338 –ја намалува густината на коските  бидејќи го врзува калциумот и магнезиумот создавајќи соли кои не се апсорбираат. Исто така предизвикува болести на бубрегот и создавање на камења.

Phosphoric acid or Orthophosphoric acid – E338 – H3PO4 ја има во сите верзии на пијалокот во светот.

coca cola zero 66. Natrijum ciklamat (Sodium cyclamate) – E952 – вештачки засладувач кој 1969.година бил забранет бидејќи се открило дека формира канцерогени материи во организмот.

Sodium cyclamate – E952 – aka Cyclamate – C6H12NNaO3S. го има во овој пијалок во: Austria, Brazil, Colombia, Costa Rica, Estonia, Germany, Italy, Latvia, Lithuania, Poland, Portugal, Serbia, Slovenia, Spain, Turkey.

7. Acesulfam k (Acesulfame Potassium) – E950 – вештачки засладувач за кои се тврди дека не е не е испитан доволно.  И не е доволно тестиран пред да се пушти во употреба и за кои постои сомнение дека е канцероген ( нема научна ниту потврда ниту негирање)

Acesulfame potassium – E950 – Acesulfame K or Ace K – C4H4KNO4S. ј има во сите верзии на пијалокот во светот.

10.13aspartame8. Aspartam (Aspartame) – E951 – постои сомневање дека е штетен за мозокот и дека е ризик фактор за предизвикување на тумор. На сајтот на wikipedijа можете да прочитате за сите останати несакани последици на оваа состојка како и сомнителните околности како овој засладувач мистериозно успеа да биде одобрен и покрај сите научни докази дека е штетен. На оваа тема пишувавме и ние на следните линкови можете да добиете повеќе инфо –

Видео: Слатка мизерија – затруен свет! Вака започна труењето на луѓето ширум светот!

Опасниот аспартам го прекрстиле – на храната сега е со име „AminoSweet“

Кока Кола и Пепси – поопасни отолку што мислите?

Ја има во сите верзии на пијалокот во светот.

9. Kofein (Caffeine) – ова помалку или повеќе сите го знаат. Дека предизвикува  зависност доколку неконтролирано се користи …

10. Natrijum citrat (Sodium citrate/Trisodium citrate) – овој ,,регулатор,, на вкус всушност е АНЕСТЕТИК и тоа за јазик а исто така е и антикоагулант.

11. Potassium Citrate – ова е добра состојка тоа е природен начин да се реглира користењето на вода во нашето тело и спречува создавање на камења во бубрегот – со оглед дека има состојка која создава камења оваа состојка добро доаѓа.

CokeZero-ingredients-600x56312. Natrijum benzoat (Sodium benzoate E211 и Potassium Benzoate E212) – двата се конзерванси кој може да реагираат со витамин Ц може да формира benzene– канцерогените својства на бензенот се познати докажано е дека оваа состојка предизвикува и оштетување на

Ќелиите бидејќи влијаела на ДНК митохондрија – во 2007 е откриено дека benzoat (E211) предизвикува хиперактивност и намалување на интелегенцијата кај децата. IQ паѓал и до 5.5 поени!!! Кока Кола тогаш изјави дека ќе престане со употребата на E211 но ,, штом се пронајде адекватна замена,,

Sodium benzoate E211 NaC6H5CO2. го има во верзиите на кока кола зеро во: Argentina, Australia, Bolivia, Brazil, Chile, China, Colombia, Costa Rica, Denmark, Ecuador, Finland, Hong Kong, Mexico, New Zealand, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Taiwan, Turkey,

Potassium benzoate – E212 – C7H5KO2. само во US versions.

Останува да се види кои од овие состојки ќе ги има во Македонската верзија на Кока Кола ЗЕРО.

Линкови

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1570055/  

http://hiddenhealthscience.com/2011/04/coke-zero-whats-not-to-love/

http://humagaia.hubpages.com/hub/Whats-in-Coke-Zero

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1