5 начини да се избегнат канцерогените агенси


Националниот институт за рак проценува дека повеќе од 1,6 милиони нови случаи на рак се дијагностицирани во изминатата година, а ваквата проценка е надополнета со фактот што во наредната година, ваквата болест би можела да убие по 1500 луѓе дневно.

Colon-Cancer-l

Во најголем дел од случаите, до рак се доаѓа преку цигарите, но се покажало дека може да заболиме и преку храната, воздухот, водата, па дури и преку нашата облека. И покрај тоа што речиси е невозможно да се избегне контакт со сите потенцијални канцерогени агенси, сепак може значително да се намали нашата изложеност на нив, со што се намалува и ризикот од рак.

1. Филтер за вода

Типичната вода од чешма содржи арсен. Арсенот е ставен во категорија 1 канцероген- што значи дека може да предизвика рак. Додека ЕПА има поставено прифатливи стандарди за арсен, голем број на набавки на вода, ги надминуваат истите. Покрај арсен водата содржи и флур и хлор. Со високо квалитетно филтрирана вода, се елиминираат ваквите супстанци да влезат во нашето тело.

2. Исклучете ја вашата микробранова печка

Постојано се пласираат информации за безбедноста на микробрановите печки уште пред неколку декади кога почна да се произведува смрзната храна, која може да се конзумира со едноставно загревање во микробрановата печка. Но, се уште има отворено голем број на прашања за зрачењето кое што можат да го предизвикаат овие машини на храната, од која пак може да заболиме од рак.

3. Конвенционални дезодоранси

Голем број на продавници содржат дезодоранси кои што содржат голем број на штетни состојки, како што е алуминиумот, кој што може да предизвика заболување на рак. Затоа проверете на NaturalSocietu форумите за домашно направените дезодоранси.

do-cell-phones-cause-brain-cancer4. Купувајте органска храна

Конвенционалните растечки култури содржат пестициди кои што се поврзани со предизвикување на рак, како и со други здраствени проблеми. За да ги избегнете ваквите отрови, најдобро е да поченете да купувате органска храна.

5. Помалку користете го мобилниот телефон

Неодамнешна студија направена во Шведска, покажала дека користењето на мобилен телефон во период од 10 години, може да доведе до развој на тумор на мозокот. Избегнувајте да спиете, а покрај вас до главата да биде истиот и доколку можете секогаш вклучувајте го звучникот за да не мора да го доближувате до увото.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1